Tomislav Ivić najavljuje derbi: Hajdukovci, uozbiljite se!

Tomislav Ivić najavljuje derbi: Hajdukovci, uozbiljite se!

Tekst: P.Vidov
Foto: AFP

"MOŽDA su igrači bili malo rezervirani zato što su se čuvali za derbi. To im može biti isprika, iako je to isprika koju navijači sigurno neće prihvatiti", kaže Tomislav Ivić. Tema razgovora bio je, podrazumijeva se, Hajduk.

Hajduk koji je danas u 90 maksimirskih minuta protiv Lokomotive uspio upropastiti sve dobro što je gradio u proljetnom dijelu sezone. Činilo se da će se bijeli napokon razgoropaditi, ali opet su krenula razočaranja. "Da vam pravo kažem, nisam ih baš ni pratio danas. Nešto sam se zagledao u englesku ligu", reći će čak i vatreni Hajdukovac kao što je "šjor" Ivić.

Hajdukovci, uozbiljite se!

Jedan od najvećih hrvatskih nogometnih stručnjaka, trofejni trener koji je svoj put prema slavi započeo upravo u Splitu, zna da je poraz protiv jedne realno slabašne momčadi došao u najgore moguće vrijeme. Derbi protiv Dinama je udaljen tek tri dana, Kup su na Poljudu počeli isticati kao prioritet nakon što je postalo jasno da su prvenstvo izgubili.

"Sigurno im neće biti ugodno i zbog toga bi se mogla promijeniti i atmosfera u momčadi", kaže Ivić, te ističe kako se bijeli moraju pod hitno uozbiljiti: "Svaka utakmica mora se igrati maksimalno ozbiljno jer to je najbolja priprema za utakmicu koja slijedi". 

"U derbiju se uvijek daje maksimum"

Hajduku su se kiksevi sad već ozbiljno zaredali. Najprije ih je Rijeka šokirala na Poljudu Kreilachovim golom koji je bio dovoljan za ogroman bod, a sada su protiv Lokomotive prošli još gore. Jedino što ih zapravo može tješiti jest činjenica da i Dinamo prolazi svojevrsnu krizu. Zadrane nisu uspjeli dobiti na svom terenu, protiv Osijeka jedva su izvukli bodove, a sličnu situaciju gledali smo i večeras protiv Slaven Belupa.

Čini se da niti jedan od velikana hrvatskog nogometa posljednjih tjedana nije pretjerano inspiriran. No, kao što ističe Ivić, derbi je uvijek derbi. To su utakmice s posebnim nabojem, koje od igrača uvijek uspiju izvući i više od sto posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U derbiju se uvijek daje maksimum i ja doista očekujem ogroman angažman s obje strane. Sjetimo se samo nekih prošlih utakmica: imali smo situaciju da je Hajduk na Maksimiru gubio 2:0, sudac im je izbacio dva igrača, a oni su igrali bolje s devetoricom nego s jedanaestoricom. Ili kad je na uzvratu na Poljudu došlo do 3:3 pa je Butina obranio penal. Mislim da će igrači dati sve od sebe", kaže Ivić.

Hajdukovi stoperi su premladi

U derbiju je uvijek nezahvalno prognozirati favorita pa to od Ivića zapravo nismo ni tražili. Ali on je sam imao potrebu da istakne, prema njegovom mišljenju, najveću manu "bilih" i bolnu točku koju bi Dinamovci lako mogli iskoristiti. "Hajdukovi stoperi su premladi", objašnjava Ivić.

"Napadač može biti mlad, njemu se greške mogu tolerirati. Ali u obrani i na golu trebaju biti igrači s iskustvom. Hajduk na stoperima ima Juricu Buljata i Maloču. Dvojicu izuzetno mladih igrača. A to su odgovorna mjesta, stoperi ne smiju 'faliti'. Volio bih da u zadnjoj liniji imamo igrače od 28 godina, ali stjecajem okolnosti dogodilo se da su ta djeca došla tu i da oni igraju", kaže Ivić pa dodaje, čisto da ne bi bilo zabune:

"U njima vidim potencijal, ali taj potencijal obično dolazi kasnije. Po meni, za sada je prerano da mladi igrači čuvaju tako odgovorna mjesta u momčadi".

Očekivanja su skočila, a onda šok

Općenitu ocjenu rada Stanka Poklepovića Ivić nije želio davati. Predugo je, kaže, bio udaljen od Poljuda da bi to mogao objektivno i kompetentno procijeniti. Ali kao gledatelj, jedan od navijača Hajduka, a istovremeno i pravi nogometni "connoisseur" ističe kako se bio ponadao da je kriza u koju su bijeli odavno upali napokon gotova.

"Proljetni dio sezone krenuo je sjajno. Čak i ona utakmica s Rijekom nije bila toliko loša. Bile su to jako dobre utakmice za gledanje, rezultat je bio pozitivan i samo se moglo očekivati da se nastavi tako. Ponadao sam se da će Hajduk uloviti Europu čak i ako ne uspije osvojiti Kup. Ali tko zna, ima još dosta do kraja sezone..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara