Tomo Butina postaje prvi predsjednik sindikata nogometaša

TOMISLAV BUTINA, prvi golman hrvatske reprezentacije i bivši vratar Dinama, trebao bi u kolovozu postati prvi predsjednik sindikata profesionalnih nogometaša Hrvatske.

Kako doznaje Večernji list, sindikat nogometaša trebao bi biti pokrenut uoči nove sezone Prve HNL, a sindikat bi se bavio pravima profesionalnih nogometaša.

"Lakše je iz sređenog sustava gledati na 11 godina HNL-a, ali moram podržati zaštitu igrača i solidarno udruživanje kako bi se i nakon karijere sigurno živjelo. U Belgiji izdvajam 40 posto primanja u mirovinski fond koji će mi se nakon 35. godine, po izboru, isplatiti odjednom ili kao mirovina." - kazao je Butina.

Ideju o osnivanju strukovne udruge profesionalnih nogometaša "progurao" je Ivan Brleković, odvjetnik i član Izvršnog odbora HNS-a.

"Zna se koliko su utjecajni sindikati u Engleskoj, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj, dok u našem Zakonu o radu stoje samo općenite odredbe koje se neizravno odnose na sport. Neizbježno je institucionalizirati trokut HNS - klubovi - igrači, u kojem nedostaje zadnja karika." - kazao je Brleković, pa dodao: "Kontaktiram s pedesetak igrača, većinom A-reprezentativaca i mladih reprezentativaca, i jedva čekaju kolovošku skupštinu. Zastupao sam i petnaestak igrača po arbitražama i sudovima ishođujući njihova prava i dugove."

Brleković kaže da se hrvatski nogometaši, kad steknu status pravnog subjekta, više neće moći srozavati ispod uvjeta kolektivnog ugovora i zakona.

"Kočničari nezaustavljiva procesa su kvazimenadžeri i klupski moćnici koji u strahu drže igrače koji ne znaju kome se obratiti za savjet. U nas je samo 28 Fifinih menadžera, koji imaju pravo na 5 do 20 posto od transfera i plaća, a zna se da neki bez licencije otimaju igračima i 70 posto svih primanja gotovo doživotno." - zaključio je Brleković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara