Trebalo bi početi igrati košarku

Tekst: Tibor Toromanović
Foto: Cropix, AFP

HRVATSKI košarkaši osigurali su nastup u četvrtfinalu Eurobasketa, a u presudnoj utakmici protiv Nijemaca ponovno su pokazali sva svoja lica. Prvo poluvrijeme bilo je dobro, protivnike je u utakmici držao vanjski šut, a onda u drugom dijelu - jad i bijeda. Srećom, Nijemci nisu momčad koja bi to znala kazniti.

> Nakon infarkta - pravac Katowice!

> Repeša: Ne mislimo stati na četvrtfinalu!

No upravo je nevjerojatno kako momčad s igračima koji igraju u ponajboljim europskim klubovima može promašiti pet zicera za redom pa potom ovisiti o vanjskim šutevima visokih igrača. Dok su se Planinić, Kus, Ukić zabavljali nekim nerezonskim potezima, zabijali se pod koš i donosili neke samo njima jasne odluke, spašavao nas  je Sandro Nicević vanjskim šutom pa je potom Krešo Lončar ubacio onu tricu za 64-57. Bio mu je to prvi pogođeni šut u Poljskoj! Bolje da se ni ne zapitamo što bi bilo da to nije ušlo, no svakako je pomoglo.

Naši su se nakon toga uspjeli sabrati, Planinić je napokon pokazao nešto odlučnosti, Kus pod pritiskom pogađao bacanja, a Banić je bio odličan pod oba koša. I Nijemci su eliminirani. Trebalo ih je dokrajčiti u trećoj četvrtini, međutim očito je da ova ekipa nema taj "ubilački" instinkt.

"Zaista smo igrali loše, ne samo danas nego sve utakmice na turniru. Usprkos tome mi smo momčad koja vrijedi, inače ne bi nalazili angažmane u europskim klubovima. Sada smo u četvrtfinalu, dobili smo tu priliku i moramo je iskoristiti", rekao je kapetan Nikša Prkačin nakon utakmice. I on je pomalo zabrinut, no vjeruje da će u budućnosti igra biti bolja. I sam je svjestan da takvom igrom u četvrtfinalu nemamo što tražiti.

I izbornik Jasmin Repeša vjeruje u svoje momke, iako je protiv Nijemaca ponovno morao gubiti živce.

"Mi smo momčad koja se zbog puno rotacija nije toliko fizički potrošila, no u baš svakoj utakmici smo se mentalno istrošili. Zato je sreća da sad imamo dva dana za oporavak. Ne uspijemo li to, onda je sve iza nas protraćeno vrijeme", mišljenja je izbornik, koji sebe krivi za to što su Nijemci u trećoj četvrtini sustigli deset razlike.

"Momcima treba čestitati jer nije lako igrati u egalu svaku utakmicu. No svi su svjesni da je za nešto više potrebna puno bolja igra."

Na kraju opet ista priča, loša igra i dani odmora u kojima sve treba naštimati za četvrtfinale. Nadamo se da će tome biti tako, kad se već nije uspjelo naštimati kroz gotovo dvomjesečne pripreme. U toj utakmici naši će košarkaši imati priliku izbrisati sve dosadašnje kritike, na njima je da budu hrabriji i odlučniji, pa onda što bude. Samo da ne moramo više gledati "čupanje zdravog zuba", kako je to komentator Slavko Cvitković slikovito rekao još nakon prve utakmice s Izraelom.

Lončar: Moramo gledati da poboljšamo igru, a ne na koga ćemo u četvrtfinalu

Krešo Lončar junak je utakmice sa samo jednim pogođenim šutom, koji je zaista bio bitan. Gledajući prema četvrtfinalu, Lončar ne razmišlja o mogućem protivniku.
"Moramo se u ova tri dana sabrati, odmoriti i poboljšati svoju igru. Nije bitno tko će biti protivnik, Turska ili Slovenija. Mi smo na 30 posto svojih mogućnosti, budemo li uspjeli uspostaviti pravu igru, pobijedit ćemo".

Kapetan Nikša Prkačin ipak je drugog mišljenja, volio bi igrati protiv Turske.
"Oni nam više odgovaraju, moglo bi se dogoditi da igramo protiv njih. Da smo igrali sjajno i sve pobjeđivali, još bi naletjeli na Španjolce", priča kroz smijeh kapetan, kojemu je ovo sedmo europsko prvenstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara