Trg sportova postao Trg Krešimira Čosića

TRG SPORTOVA od srijede, 25. svibnja, nosi ime jednog od najboljih amaterskih košarkaša svih vremena Krešimira Ćosića.

"Imenovanje Trga Krešimira Ćosića, naša je moralna obveza prema liku i djelu čovjeka koji je primjeran uzor svim našim mladim generacijama", istaknuo je prije otkrivanja ploče na Trgu, na kojem se nalaze značajni sportski objekti kao Dom sportova, Zimsko plivalište Mladosti i sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora, dogradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Prigodnu ploču s nazivom novog trga u nazočnosti supruge Ljerke, kćerke Ive i sina Petra Krešimira te brojnih prijatelja, sportskih djelatnika, bivših i sadašnjih košarkaša zajedno su otkrili suigrači i prijatelji Krešimira Ćosića Rato Tvrdić, Nikola Plećaš i Ivan Valek.

Na prigodnoj svečanosti, kojom je obilježena deseta godišnjica smrti legendarnog košarkaša javnosti je predstavljena monografija "Krešo - legenda o Krešimiru Ćosiću" u kojoj je poznati sportski novinar Neven Bertičević na 168 stranica i 128 slika podsjetio na Krešino košarkaško vizionarstvo, ali i na sve ono što je postigao na ostalim životnim područjima.

Krešiir ćosić rodio se 26. studenoga 1948. u Zagrebu, ali je svoje prve košarkaške korake napravio u Zadru, s kojim kao 17-godišnjak 1965. osvaja prvu titulu prvaka Jugoslavije, a isti je naslov osvojio i 1967. i 1968. godine. Nakon Zadra od 1969. do 1973. nastavio je karijaru u SAD gdje je nastupajući za Sveučilište Brigham Young stekao status najboljeg europskog igrača i prvog koji je dobio poziv za nastup u NBA. Nastupio je za Cibonu, a igrao je i u Sloveniji i Italiji. Državno prvenstvo je osvojio šest puta, a Kup četiri puta. Godine 1982. s Cibonom osvaja Kup pobjednika kupova, a s državnom reprezentacijom za koju je prvi puta zaigrao s 20 godina nastupio je čak 303 puta i osvojio tri europska i dva svjetska prvenstva, te srebrne olimpijske medalje u Meksiku 1968. i Montrealu 1976., a u Moskvi 1980. okitio se zlatom medaljom. Proglašavan je najboljim igračem EP-a 1971. i 1975. godine.

Ujedno je prikazan i 40-minutni film "Čovjek ispred vremena" autora Slavka Cvitkovića, producenta Milivoja Omašića i režisera Dražena Iričanina. Na ponos hrvatskog športa Krešimir Čosić 1996. godine uvršten je u košarkašku Kuću slavnih.

Čosić je bio istinski borac za samostalnu Hrvatsku, pa je koristeći svoje sportske i političke veze u SAD u hrvatskom veleposlanstvo u Washingtonu u mnogome pridonio da istina o Hrvatskoj u ratnim godinama prodre u taj najutjecajniji dio svijeta. Nakon kratke i teške bolesti umro je 25. svibnja 1995. u 47. godini u Baltimoreu. Od 1998. godine u njegovu čast hrvatski košarkašku Kup nosi ime Krešimira Čosića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara