U četvrtfinalu Eura samo tri prvaka kvalifikacijskih skupina

TKO BI rekao: Od osam četvrtfinalista ovogodišnjeg Eura, samo su tri zauzela prvo mjesto u kvalifikacijama, dok su se ostali progurali kao drugoplasirani.

Rusija, koja se pokazala jednom od najboljih ekipa na prvenstvu, izborila se za Euro zahvaljujući hrvatskoj dobroti i ambiciji da razbije kompleks Engleza na Wembleyju. S drugog mjesta u kvalifikacijama ušla su i druga dva "hita" prvenstva, Portugal (svrstan iza Poljske u grupi) te Nizozemska (iza Rumunjske), kao i tradicionalni favorit Njemačka (gledala u leđa Češkoj).

Dakako, i naš protivnik u četvrtfinalu, Turska, okončala je izlučne borbe na drugoj poziciji, a bolja je od nje bila Grčka. I Španjolska i Italija, iako su pobijedile u svojim skupinama, imale su izvjesnih tegoba na putu do Austrije i Švicarske.

Španjolska je nakon tri prva kola imala dva poraza te su njeni navijači istinski strepili za razvoj događaja. Jednako je loše počela Italija, s domaćim neriješenim protiv Litve i uvjerljivim porazom u Parizu. No, stari su se lisci i prekaljeni borci ipak izvukli, isplivavši čak na čelo kvalifikacijske skupine.

Zapravo, analizirajući sve četvrtfinaliste i načine na koje su se domogli Eura, zaključujemo da je jedino Hrvatska jedrila bez greške od početka ciklusa u rujnu 2006. do treće utakmice u skupini protiv Poljske. Uz naše, najuvjerljivije je prema Euru kročila Njemačka sve dok nije u zadnjem kolu pala kod kuće od Češke i izgubila počasno prvo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put do Eura:

Prvaci skupina: Hrvatska, Španjolska i Italija

Drugoplasirani: Portugal, Njemačka, Turska, Nizozemska i Rusija

Totalsport

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara