U Domu sportova počinje besplatna škola bridgea

U ŽELJI da popularizira bridge, za koji se nedavno "zapalio" i Bill Gates te postao njegov gorljiv promotor, Hrvatski bridge savez i Klub "Zanatlija" organiziraju besplatnu školu bridgea za početnike koja počinje s radom slijedećeg tjedna u zagrebačkom Domu sportova.

Bridge je kartaška igra, ali nije igra na sreću, a izumljen je početkom prošlog stoljeća na tragu tradicionalne engleske igre Whista, ali s daleko više mogućnosti kombinacija.

U Hrvatskoj se vrlo brzo udomaćio i naši su igrači postizali zamjetne uspjehe. Tako je 30-tih godina prošlog stoljeća zagrebačka momčad u sastavu Singer, Markovinoć, Cebalo, Marjanović na Europskom prvenstvu u Budimpešti osvojila srebrnu medalju. Veliki trijumf hrvatskog bridgea bila je i brončana medalja na Europskom prvenstvu mješanih timova 1988. godine u Aachenu, a prošle 2002. godine naši su mixed-parovi na Europskom prvenstvu u Ostendeu osvojili 4. i 6. mjesto.

Prošle je godine naša ženska reprezentacija na Europskom prvenstvu u Italiji zauzela osmo mjesto u konkurenciji 28 zemalja, dok su naši veterani u konkurenciji 20 reprezentacija bili šesti.Hrvatski uspjeh na europskim bridg prvenstvima posebno dobiva na značenju kada se zna da se samo 800 ljudi bavi aktivnim igranjem natjecateljskog bridgea. Trenutno u Zagrebu djeluje čak pet bridge-klubova, a po jedan u Samoboru, Karlovcu, Sisku, Ravnoj gori, Puli, Rijeci, Rabu i Splitu te dva u Dubrovniku, dok je najmlađi bridge klub osnovan prošle godine u Vukovaru.

Za razliku od šaha koji je, riječima legendarnog Garija Kasparova, najusamljenija igra na svijetu u kojoj je igrač sam na ploči, bridge na samo da razvija kombinatoriku, analitičke sposobnosti i brzo donošenje odluka nego maksimalno potiče i timski rad jer o uvažavanju partnera, njegovih argumenata i procjeni ovisi često sinergijski uspjeh igre. Zbog toga je bridge u višim razredima prirodoslovnih gimnazija skandinavskih zemalja redovan predmet dok je u Poljskoj izboran. Zbog svog analitički-individualnog, a s druge strane solidarno-tolerantnog duha bridge u totalitarnim sustavima gotovo da nije niti postojao. U bivšem Sovjetskom savezu nije bilo čak ni bridge saveza, a raspršeni bridge-klubovi koji su funkcionirali praktički poluilegalno, zabranjeni su na sjednici Vrhovnog sovjeta 1975. godine, pa se brigde u Ruskog federaciji počeo razvijati tek nakon Gorbačovljeve perestrojke. U Mađarskoj je situacija bila nešto bolja, ali je primjerice u bivšoj istočnoj Njemačkoj unatoč padu Berlinskog zida 1989. godine i činjenici da u bivšoj zapadnoj Njemačkoj gotovo svaka četvrt ima svoj Bridge klub i da se natjecateljski brigde igra u nekoliko liga, prvi Bridge klub na području bivšeg istočnog Berlina osnovan je prije samo tri godine. Ni u Kini nije bila bitno bolja situacija i premda je bivši čelnik države Li Peng privatno bio zaljubljenik i pasionirani igrač Bridgea u zemlji se tek 90-tih godina počeo šire popularizirati.

U nastojanju da ta zanimljiva, ali kompleksna i izazovna igra približi svim zainteresiranima, bez obzira na dob, spol ili predznanje, bridge klub ´Zanatlija´ od 26. veljače organizira u Domu sportova besplatnu školu bridgea koju će vodit naši eminentni majstori bridgea Zlatko Šašek i Mladen Mrvica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara