U Grčkoj zabranjeni svi navijački klubovi

U Grčkoj zabranjeni svi navijački klubovi

GRČKA vlada poduzima drastične mjere kako bi suzbila huliganizam i sukobe navijača na sportskim događajima, a posljednja u nizu je zakonska zabrana klubova navijača.

Nakon što je prošlog tjedna prekinuto održavanje svih profesionalnih sportskih događaja u Grčkoj, ovom mjerom, koja će stupiti na snagu nakon Uskrsa, zabranjeno je djelovanje oko 300 organiziranih klubova navijača, uglavnom nogometnih klubova.

Povod je nedavni sukob navijača dvaju atenskih klubova, Olimpiakosa i Panathinaikosa, uoči ženske odbojkaške utakmice, u kojem je jedan navijač poginuo, a nekoliko ih je ostalo teško ozlijeđenih ležati na ulicama.

Ovu odluku je Theodoros Roussopoulos, glasnogovornik grčke Vlade, obrazložio tvrdnjom da su klubovi navijača poticali i organizirali ovakvo nasilje. Policija je nakon posljednjeg sukoba izvršila raciju na nekoliko lokacija koje su koristili klubovi navijača te zaplijenila veliku količinu oružja, poput lanaca, palica, noževa i molotovljevih koktela, prenosi BBC.

U planu je izrada novog zakona kojim će se regulirati djelovanje klubova navijača, a do tad će njihovo djelovanje biti zabranjeno, što znači i da sportski klubovi više neće tim putem moći distribuirati ulaznice za utakmice navijačima.

Jesu li za suzbijanje nasilja potrebne još strože mjere?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je reakcija većine, kako sportskih tako i njihovih navijačkih klubova na ovu odluku bile izrazito nepovoljne, postoje iznimke. Demis Nikolaidis, bivši grčki nogometni reprezentativac, a danas predsjednik AEK-a, smatra da Grke treba drastičnije kazniti, pa čak i zabraniti svim grčkim klubovima sudjelovanje u europskim natjecanjima na tri godine.

Nikolaidis se svim naporima trudi maknuti huligane s tribina stadiona, kako bi na njih mogle dolaziti obitelji, što u trenutnim uvjetima nije moguće, budući da utakmice često završavaju smirivanjem tribina suzavcem i pendrecima od strane policije.

Veći grčki klubovi teško će podržati ovaj prijedlog, jer većinu prihoda ostvaruju europskim utakmicama, a pitanje koje se postavlje je koliko će poduzete mjere biti učinkovite u borbi protiv nasilja na tribinama.

Praksa u Italiji, pa čak i u Hrvatskoj, pokazala je da će huligani, bez obzira na kazne koje im prijete, uvijek to i ostati. Talijani su drastično postrožili mjere sigurnosti, ali je jučer nakon utakmice Rome protiv Manchester Uniteda dvadesetak navijača završilo u bolnici. U Hrvatskoj se pak stalno prijeti provođenjem zakona o suzbijanju nereda na sportskim događajima, ali to nije spriječilo navijačke nerede u Splitu, gdje je jučer privedeno više od 100 navijača.

Vrijeme će pokazati hoće li grčki model biti uspješan u svojoj namjeri i tako pokazati Europi kako zaustaviti nerede i sukobe navijača, koji sve više narušavaju ugled sporta na Starom kontinentu.

M.Č
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara