U Vettelovu karijeru uloženo 2 milijuna eura i farma golubova

U Vettelovu karijeru uloženo 2 milijuna eura i farma golubova

Foto: AFP

DANAS 24-godišnji njemački pilot F1 momčadi Red Bulla Sebastian Vettel ima sve, svjetsku slavu, bogatstvo i sportski uspjeh. No, nije uvijek bilo tako.

Uskoro dvostruki svjetski prvak u Formuli 1 danas zarađuje milijune eura. Ali da bi dogurao tako daleko trebalo je uložiti u njegov razvoj. Njemački dnevnik Bild sumirao je troškove njegovog vozačkog razvoja i došao do zaključka da je za Vettelov uspon na vrh trebalo uložiti dva milijuna eura i – djedove golubove! A počelo je sve s 5000 nekadašnjih njemačkih maraka. Naime toliko je novca Red Bull uložio 1997. godine za sudjelovanje tada 10-godišnjeg dječaka iz Heppenheima u karting-seriji.

"Danas bi Sebastianova karijera bila nemoguća", rekao je Vettelov otac Norbert, koji je inače po zanimanju tesar.

Kako svojim zanatom Norbert nije mogao financirati snove i ambicije svoga sina, cijela je obitelj njemačkog šampiona nešto morala žrtvovati. Njemački dnevnik Bild tako navodi da je njegov otac prodao svoj trkaći automobil, djed je prodao svoju farmu golubova, a sam Vettel često je na početku karijere spavao u automobilu kako bi se izbjegli hotelski troškovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte se zavarati, motorsport je jako skup sport", kaže danas Vettel, čiji je prvi karting koštao 3500 eura, prva sezona u Bambini-seriji 8000 eura, kasnije 30.000 eura, dok je prvu kacigu platio tek 600 eura.

Jedan od Vettelovih najvećih mecena u počecima bio je Gerhard Noack iz Kerpena koji je ranije sponzorirao i Michaela Schumachera na počecima karijere u motorsportu.

Njemački dnevnik Bild navodi da su Vettelovi troškovi iznosili: 160.000 eura u prvoj godini Formule BMW (2003.), a 200.000 eura u drugoj, dok je za nastupe u Formuli 3 (2005. i 2006.) bilo potrebno izdvojiti 750.000 eura po godini.

Danas Vettel zarađuje oko 15 milijuna eura godišnje. Jedan dan ga dijeli od obrane naslova svjetskog prvaka, a počelo je sve s 5000 njemačkih maraka...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara