U Wimbledonu dominira europski tenis

U Wimbledonu dominira europski tenis

POSLJEDNJI put u Wimbledonu europska završnica igrana je 1990. godine; Edberg, Lendl te Becker i Ivanišević činili su tadašnji polufinalni kvartet. Stefan Edberg je u finalu nakon igre u pet setova svladao Beckera, a Becker se, sjetit će se mnogi, provukao u meču s Goranom kroz iglenu ušicu, u četiri seta

Tadašnji polufinalni lineup nije imao stopostotnog favorita, a u današnjem je tenisu samo pitanje tko će biti protivnik Federeru.

Jonas Bjorkman, Marcus Baghdatis i Rafael Nadal nikada nisu "dobacili" tako daleko na travi Wimbledona. Doduše, švedski veteran Jonas Bjorkamn (34) je čak osvojio i trofej, ali u igri parova s Australcem Todom Woodbridgeom koji je strpljivo i s veseljem gledao svaki Jonasov korak prema polufinalu. Tamo ga čeka Roger Federer.

"Roger može izgubiti meč samo ako se ozlijedi ili ne izađe na teren." - slikovito je opisao razliku između Federera i ostalih Goran Ivanišević, koji ovdje igra u veteranskom dijelu turnira.

Roger Federer, trostruki pobjednik Wimbledona, je u meču s Ančićem pokazao još neke dimenzije tenisa za koje čak ni Mario, po svom priznanju, nije znao.

Jonas Bjorkman ima solidan travnati pedigre, osim wimbledonskog para dva puta je osvojio Nothingam u singlu.

Najstariji polufinalist Wimbledona nakon Connorsa 1988. uživa u svojoj drugoj teniskoj mladosti. Nakon što je u četvrtfinalu spasio meč loptu i dobio peti set protiv Stepaneka toliko se radovao da su ga jedva odvukli pred kamere BBC gdje su ga još uvijek uvjeravali da je u polufinalu.

"Jednostavno ne mogu vjerovati, koliko sam samo puta došao u Wimbledon vjerujući da sam spreman za veliki rezultat, toliko sam puta otišao razočaran. Ovo je bajka, još ne vjerujem da nije san." - rekao je nakon susreta sa Stepanekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da će Bjorkman dati sve u meču protiv Federera, no to jo[ uvijek ne može biti dovoljno ni za set, kao ni u njihova dosadašnja tri susreta.

Drugi meč između Nadala i Baghdatisa je intrigantniji, nudi razne kombinacije, a ako pobjede ubiljee Nadal i Federer, bit će to prvi puta u novoj eri Grand Slama (nakon 1968. godine) da Roland Garros i Wimbledon u istoj godini imaju iste finaliste.

Također je moguća i repriza australskog finala, naravno ako Baghdatis dobije Nadala. Njih dvojica su igrali samo jednom, na tvrdoj podlozi Indiana Wellsa, a Nadal je bio uvjerljiv, pobijedio je nakon dva seta.

Teško da je itko mogao prognozirati polufinale Baghdatisa i Nadala. Baghdatis je u prvom kolu bio izgubljen protiv Engleza Macina, ali se ipak izvukao. "Počistio" je englesku nadu Murraya, a onda i pobjednika iz 2002. godine, Lleytona Hewitta, finalista Australian Opena, koji je čak uzeo set Federeru.

Nadal već dva tjedna priča kako u Wimbledon nije došao po naslov, već naučiti kako se igra na travi. Sudeći po putu do polufinala položio je ispit u drugom kolu kada je protiv kvalifikanta Amerikanca Knedrica bio u minusu dva seta i te izgubio srevis u trećem. Nakon toga do polufinala nije izgubio set. U međuvremenu, također nakon tri seta, u mirovinu je ispratio Andrea Agassija, nekadašnjeg pobjednika Wimbledona.

U Wimbledonu se smjenjuju kiša i sunce, tako će biti narednih dva sata.

Za Index iz Londona, Momir Jelovac

>>> Više o Wimbledonu pročitajte na službenom blogu Indexovog reportera iz Londona, Momira Jelovca momirjelovac.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara