Uefa: Eduardo je imao očitu namjeru prevariti suca

Tekst: M.P.
Foto: AFP

I DALJE se ne stišava bura oko navodnog simuliranja Eduarda da Silve zbog kojeg je Uefa kaznila hrvatskog reprezentativca s dvije utakmice zabrane igranja. Tijekom vikenda održan je Uefin forum trenera, a generalni tajnik David Taylor još se jednom osvrnuo na Duduov "slučaj". Pokušao je opravdati pomalo čudnu odluku krovne europske nogometne organizacije, a pritom se osvrnuo i na stav Arsenalovog menadžera Arsena Wengera koji je opovrgnuo Eduardovo simuliranje.

"Očito je da ja i Wenger gajimo potpuno različit stav. Mi vjerujemo da je Eduardov potez bio nešto što je remetilo osnovna pravila nogometne igre, a da je on imao očitu namjeru prevariti suca", objasnio je Taylor dodavši:

"No, kaznu nećemo upotrebljavati za svaki incident ili prekršaj na travnjaku. Potrebno je da se dogodi znatna šteta za protivničku momčad kako bi se pribjeglo kažnjavanju igrača. Tu ne pričam o kornerima, ubačajima sa strane i sličnim stvarima koje ne utječu na tijek susreta. Govorim o stvarima kao što su isključenja igrača ili kaznenim udarcima zbog koje je nanešena šteta protivničkoj momčadi."

Taylor je bio glavni čovjek u razmatranju ovog slučaja, a mnogi su povezali kažnjavanje igrača Arsenala, sponom Taylora sa škotskim nogometom. Taylor je, naime, nekada radio kao izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza, te je potom "skočio" u UEFA-inu fotelju. On to sve opovrgava:

"Nema nikakvog smisla govoriti da su se udružili UEFA i Škotski nogometni savez, te da smo zbog toga kaznili igrača Arsenala. Jednako bi postupili u svakom drugom slučaju"

"Naš posao je analizirati situacije koje sudac na utakmici nije vidio i to dozvoljavaju pravila. Dakako, nakon toga i donosimo odluke, a u tom slučaju smo pravilno postupili. Takvi potezi su podložni kažnjavanju i tako će biti ubuduće, kako god se zvao slučaj kojeg razmatramo."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara