UEFA je u Poljskoj i Ukrajini namirisala novac

AUTSAJDERI, pritajeni favoriti ili izgledni pobjednici. Sva tri epiteta mogu se dodati uz združene ukrajinsko-poljske snage, koje kandidiraju za domaćinstvo EP-a 2012. Dok se naš predsjednik, kao i mnogi drugi "analitičari" pozivaju na korupcijsku aferu i obezglavljenu nogometnu vladu poljskog saveza, izbjegavajući ipak ispred očiju Europe oživjeti priču o komunističkim komesarima, neki zagovaraju možda i mudrije stavove. Sve da ta frakcija zaista vidi dalje od drugih, ili da teorija uopće ne drži vodu, jedna je stvar nepobitna; UEFA je u Ukrajini i Poljskoj namirisala novac. 

Radi se o zaista golemom tržištu, na kojem se dogodila ekspanzija sjedišta velikih tvrtki, od kojih su mnoge direktno ili indirektno povezane s sponzorskim lobijem UEFA-e. Problemi prometne nepovezanosti i hotelske infrastrukture djeluju neznatno u usporedbi s najavljenim ulaganjima. Jerzy Polaczek, poljski ministar prometa tvrdi kako će vlada pomoći s nevjerojatnih 26 milijardi eura od čega će čak 19 milijardi bitu uloženo u ceste, željeznice i aerodrome. Ministar u ime vlade jamči da će se maksimalno ubrzati izgradnja autoceste A4 koja će preko južne Poljske povezivati Njemačku i Ukrajinu...

"Imamo veliku prednost i prilično smo samouvjereni jer predstavljamo tržište od skoro 100 milijuna ljudi. UEFA velike smotre vidi kao čisti biznis, u tome se Talijani, a pogotovo Hrvati i Mađari, ne mogu mjeriti s nama." - ističe poljski ministar sporta Tomasz Lipiec.

Korupcijska afera u savezu možda ne pridonosi ugledu, ali je ukupni dojam bitno uljepšan brzom akcijom čišćenja, koja je rezultirala s čak 60 uhićenja, dok se u Italiji čistka provodila osam mjeseci, a nasljednik Franca Carrara zasjeo je u predsjednički fotelju prije nepuna dva tjedna. 

Nestabilnom političkom situacijom kakva vlada u Ukrajini, mogu se s druge strane "pohvaliti" i Mađari, s velikom razlikom što na istoku javnost masovno podržava domaćinstvo, dok je u Mađarskoj bez obzira na frizirane postotke, situacija upravo obrnuta.

"Mogli bi satima razglabati o nestabilnoj talijanskoj vladi, kao i o korupciji u claciu. Huliganizam je ogroman problem Talijana, dok Hrvati ne mogu jamčiti sigurnost na stadionima." - tumači spomenuti ministar.

Mnogo kontradiktornih dojava dolazi od strane insidera u Nyonu, ali članovi UEFA-inog odbora premudri su da su u javnost poslali prave signale. Neka predviđanja ukrajinsko-poljskoj kandidaturi jamče svega nekoliko glasova, od kojih je najsigurniji onaj Ruski, Vjačeslava Kološkova. No, sjetimo li se dosadašnjih iznenađenja, poput pobjede Portugala za EP 2004 ili čak ispadanje Grčke u prvom krugu za EP 2012, svaki glas koliko god se činio siguran, zapravo je u potpunosti varljiv. 

Marković je Ukrajince i Poljake u startu izbacio te u drugom krugu glasovanja zaračunao glasove Turčina Erzika, Portugalca Madaila, Norvežanina Omldala s kojim se zbližio nedavno u Helsinkiju, Rumunja Sandua, Nijemca Gerharda pa čak i Ukrajinca Surkisa, koji bi u slučaju ispadanja imao pravo sudjelovanja u konačnom izboru. No, presidenteov optimizam izgubio je na važnosti kada mu je "izletilo" da pobjednika neće odlučiti prijateljstvo, već novac. A na što li je samo vrhovni poglavar Sepp Blatter samo mislio kada je Yushchenku s visoko uzdignutom čašom šampanjca, poželio domaćinstvo u njegovoj zemlji?

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara