Unatoč sudačkim greškama, nema govora o tehnologiji

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

NITI sat vremena nakon završetka utakmice između Njemačke i Engleske (4:1) u Bloemfonteinu, Međunarodna se nogometna federacija (FIFA) očitovala povodom nepriznatog gola Franka Lamparda.

"Glede tehnoloških aspekata u dvojbenim slučajevima kod gol-crte Fifa i dalje zadržava stav koji smo zauzeli u ožujku ove godine", priopćenje je koje stoji na službenim internetskim stranicama Fife, a koje su u krovnom tijelu svjetskog nogometa objavili kako bi preventivno djelovali u traženju očitovanja od svojih vodećih ljudi.

Čipirana lopta je dobro rješenje ali komplicirano

U ožujku je, naime, Odbor međunarodnoga nogometnog udruženja (IFAB), inače Fifino tijelo koje brine o pravilima nogometne igre, otklonio mogućnost uvođenja videotehnologije ili lopte s čipom, tehnoloških pomagala koja bi riješila problem dvojbenih situacija s loptom oko gol-linije.

Tada je odlučeno da će Fifa preko svojih kontinentalnih podružnica, poput Uefe, nastaviti pojačavati praksu uključivanja dodatnih dvojice sudaca iza golova te da će se ta praksa uvesti već od iduće sezone i u Ligi prvaka i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine.

Krovni čovjek Fife, Seep Blatter također je iznio stav o novoj tehnologiji. "Mnogo smo puta razgovarali o čipiranoj lopti i to bi bilo dobro rješenje. Međutim, koliko god je dobro, toliko je i komplicirano. U ovom trenutku, takva lopta pouzročila bi mnogo problema proizvođačima lopti."

Blatter je još dodao:" Taj sistem čipirane lopte nazvan je Kairos Adidas sistem i niti jedan drugi proizvođač osim Adiadsa nema niti prava niti uvjete napraviti takvu loptu."

Čemu služi četvrti sudac

Frank Lampard pogodio je unutrašnjost njemačkog gola u 38. minuti utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva. Drugi pomoćni sudac, inače Urugvajac, nije primijetio da je lopta, udarivši prvi put od grede u tlo, prešla gol-crtu, pa ga onda glavni sudac Jorge Larrionda nije niti mogao priznati. U tom je trenutku njemačka vodila 2:1.

Osim Fabija Capella, te njegovih igrača Stevena Gerrarda i Franka Lamparda, inače strijelca nepriznatog, a regularnog gola u dvoboju osmine finala između Engleske i Njemačke, FIFA-u je na red pozvao jedan od najlegendarnijih nogometaša i nogometnih radnika svih vremena, Franz Beckenbauer, i to iz kuta pobjednika:

"Čemu u nogometu služi četvrti sudac? Zašto sjedi za stolom? Umjesto da ne radi ništa, mogao bi pratiti utakmicu na monitoru, reagirati kod sporne situacije i obavijestiti suca. Da smo takvu situaciju imali danas, Lampardov bi gol bio priznat", rekao je, gostujući u studiju njemačkog Skya, Beckenbauer.

U vrijeme današnje tehnologije, suci nisu sposobni donijeti pravu odluku

"Otprije sam bio za primjenu tehnologije na gol-crti, a pogotovo sam za to od danas", rekao je Lampard, strijelac nepriznatog golam, nadodavši:

"Lopta je prošla crtu. Bilo je to odmah jasno. Tko zna što bi se dogodilo? Zbog toga je moje razočaranje još veće."

"Imali smo prije Svjetskog prvenstva sastanak u kojem su nam govorili o milijun različitih pravila, a zapravo nebitnih detalja koji nemaju značajnog utjecaja na igru. Milijun nevažnih stvari a jedna bitna, poput ove danas, nije bila na dnevnom redu. Koja je svrha toga?"

Fabio Capello, koji se u trenutku pada od Lamparda upućene lopte iz gol-crte spontano razveselio naslutivši da se radi o sigurnom golu, dodao je:

"Nevjerojatno je da u vrijeme današnje tehnologije suci nisu u stanju donijeti pravednu odluku, ispravno presuditi postoji li gol ili ne. Utakmica je mogla ispasti sasvim drukčija."

"Pri rezultatu 2:1, odmah nakon prvoga našeg gola, vidjeti loptu kako pada i udara iza gol-linije, te onda vidjeti linijskog suca kako je 20 metara udaljen od mjesta na kojem bi trebao biti da bi vidio gol, e to je vrlo frustrirajuće", izjavio je Steven Gerrard.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara