Upitno održavanje Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006.?

ZBOG sukoba između FIFA-e i Svjetske antidopinške agencije održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine moglo bi doći u pitanje.

Naime, Svjetska antidopinška agencija (WADA) inzistira da suspenzija za sportaše koji koriste nedopuštena sredstva bude najmanje dvije godine i da se to pravilo primjenjuje i na nogometaše, dok FIFA pristaje samo na šestomjesečnu kaznu.

Kako piše Vjesnik, ukoliko FIFA ne prihvati pravila WADA-e do njihovog kongresa u rujnu, Njemačka bi, kao potpisnica antidopinškog kodeksa, mogla otkazati domaćinstvo Svjetskom prvenstvu 2006.

"FIFA-in prijedlog nije prihvatljiv. Morat će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako ne prihvati naš pravilnik" - rekao je predsjednik WADA-e Dick Pound. Njegov zamjenik Brian Mikkelsen je dodao kako bi jedna od posljedica mogla biti ta da vlade zemalja potpisnica otkažu sva natjecanja pod FIFA-inom organizacijom.

Iako nema ovlasti za kažnjavanje FIFA-e i sličnih organizacija, WADA može preporučiti mjere vladama i nacionalnim nogometnim savezima prema kojima bi njemačka vlada mogla dobiti instrukcije da otkaže domaćinstvo.

S obzirom na golem novac uložen u organizaciju, teško je povjerovati da će do toga doći, ali će u svakom slučaju biti interesantno vidjeti u kojem smjeru i kako će se sukob dviju organizacija, jer sigurno nijedna neće tek tako odstupiti, dalje razvijati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara