Uzbuna u Poznanu: Policija strahuje zbog sukoba Makedonaca i Grka

Tekst: M.P.
Foto: AFP

POLJSKI Poznan je pod opsadom grčkih i makedonskih navijača uoči današnje utakmice ova dva balkanska susjeda. To zapravo i ne čudi ako se zna da je ovo zapravo prvi veliki sportski okršaj dvije nacije koje baš i ne gaje simpatije jedna prema drugoj. Spor je nastao oko imena bivše jugoslavnenske republike koju Grci nisu priznali niti 18 godina nakon njezine samostalnosti.

Procjenjuje se da bi se danas u ovaj poljski grad moglo sliti čak četiri tisuće što grčkih, što makedonskih navijača. Većina, razumljivo, neće moći ući u poznansku Arenu pa se lokalna policija pribojava mogućih sukoba. Specijalni odredi policijskih snaga su na najvišem stupnju spreme. Oni navijači koji pak imaju karte biti će razmješteni na suprotnim tribinama u dvorani, ali organizatori s razumljivom skepsom iščekuju utakmicu. Razlog leži i u tome što je dio karata prodan preko interneta što znači da bi na nekim tribinama moglo doći do miješanja navijača.

Kada se govori o sportskom dijelu priče, onda su Grci u velikoj prednosti iako na Eurobasket stižu bez svoja dva najbolja igrača, Papalokasa i Diamantidisa. Makedonci su s druge strane samo solidna reprezentacija koja spada u niži rang euro košarke. Ipak, na ruku im idu dobri rezultati u pripremnim utakmicama, ali i neupitan motiv. Nema sumnje da će današnja utakmica donijeti dramu, ako ne u košarkaškom, onda bar u navijačkom smislu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara