Vaterpolisti kreću regionalnim stopama košarkaša

Vaterpolisti kreću regionalnim stopama košarkaša

HOĆE li i vaterpolisti krenuti stopama košarkaša, čija sedma sezona regionalne ligu u kojoj nastupaju klubovi iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hrvatske, ulazi u završnicu? Iako se ideja o regionalnoj vaterpolskoj ligi pojavila prije puno godina, ali nije došlo do realizacije iz raznih razloga. Jedan od bio je i neposredni završetak ratnih sukoba između Hrvatske i Srbije i samim time još nedovoljna sigurnost za nastup naših klubova u bilo kakvoj zajedničkoj ligi sa Srbima.

Drugi razlog je totalna nezainteresiranost Talijana i Mađara, prvenstveno zbog izuzetno jakih nacionalnih liga, gdje je dosta klubova konkurentno za naslov, ne samo dva kao u Hrvatskoj.
Stabilizacijom odnosa u regiji, pojavila se i potreba za osnivanjem regionalne lige u vaterpolu, a nakon odcjepljenja Crne Gore, sve se više govori o regionalnoj ligi. Upravo su Crnogorci bili glavni inicijatori za pokretanje regionalne lige, ponajprije zbog toga što je crnogorska liga prilično slaba nakon što su iz lige otišli srpski klubovi.

Za ligu su zainteresirani i Slovenci, koji bi u susretima s hrvatskim i crnogorskim klubovima mogli ojačati te brusiti svoje igrače, te na taj način ojačati i reprezentaciju, a možda i privući pažnju slovenskih medija, jer vaterpolo u Sloveniji je debelo iza nogometa, košarke, rukometa, hokeja i skijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno su za ligu zainteresirani i srpski i grčki klubovi, međutim tu dolaze prvi problemi. I dok bi se sigurnosni problemi lako riješili, na zadnjem gostovanju Partizana u Zagrebu nije bilo ni najmanjeg uvredljivog povika iz publike, s Grcima se stvar ipak malo komplicira. Najveći problem kod uključivanja grčkih klubova bila bi daljina putovanja, pogotovo za slabije klubove koji se ne zovu Mladost ili Jug, a da ne govorimo o slovenskim klubovima, koji su uglavnom poluprofesionalni i sigurno ne bi mogli financirati putovanja u Grčku.
I bez srpskih i grčkih klubova, regionalna liga imala bi smisla. Prije svega profitirali bi slabiji klubovi Crne Gore i Hrvatske, koji bi imali još više utakmica nego do sada, a uz to bilo bi i više kvalitetnih momčadi.

Jadran iz Herceg Novog, Primorac iz Kotora su bili i više nego solidni u Euro kupovima zadnjih godina i sigurno bi bili više nego dostojani protivnici Mladosti i Jugu.

F.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara