Velški protokol: Detalji odlučivanja o domaćinstvu Eura 2012

UEFA će odluku o domaćinu donijeti na sastanku Izvršnog odbora koji će se u utorak i srijedu održati u Cardiffu, u hotelu St David i gradskoj vijećnici glavnog grada Walesa.

Za utorak je u hotelu zakazan sastanak Izvršnog odbora (od 9 do 15 sati), a nako toga je na programu predstavljanje kandidatura u gradskoj vijećnici, koje počinje u 15:30 i traje do 18:45. Kandidati imaju po pola sata za predstavljanje pred članovima Odbora, koji ih nakon toga mogu 15 minuta ispitivati o onome što ih je zaintrigiralo u iznošenjeu prezentacija.

Prezentacije su zatvorene za javnost, ali je nakon završetka "ispitivanja" za 19 sati predviđena tisokvna konferencija kandidata.

Srijeda će donijeti odluku o zemlji (ili zemljama) koje će za pet godina ugostiti najbolje europske nogometne reprezentacije. Ukoliko hrvatsko-mađarska kandidatura pobijedi, mitsko mjesto u nacionalno-nogometnoj povijesti dobiti će gradska vijećnica u Cardiffu.

Tamo će od 8 do 10:30 trajati glasovanje, a odmah potom će svekolikoj javnosti ime domaćina Europskog prvenstva u nogometu 2012 objaviti predsjednik Uefe Michel Platini, a odmah nakon toga će uslijediti konfernecija za novinare.

Za pobjedu u prvom krugu je potrebna apsolutna većina (glasovi pola članova plus jedan). Ukoliko ni jedna kandidatura ne dobije potreban broj glasova, glasovanje ulazi u drugi krug, a otpada ona kandidatura koja je dobila najmanje glasova. Ukoliko u drugom krugu preostala dva kandidata dobiju jednaki broj glasova, "presudu" o pobjedniku donosi predsjednik Platini.

Članovi IO-a iz Ukrajine i Italije, Surkis i Carraro, ne smiju glasati ni u jednom od krugova.

Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara