Video: Dan kada je započeo Domovinski rat

PRIJE 18 godina, točno na današnji dan na maksimirskom je stadionu trebala biti odigrana utakmica između Dinama i Crvene Zvezde. 13. svibnja 1990. godine umjesto po nogometnom spektaklu pamti se kao početak domovinskog rata.

Uoči početka velikog derbija, velika skupina Delija pod vodstvom Željka Ražnjatovića Arkana divljački je demolirala južnu tribinu maksimirskog stadiona na što tadašnje milicijske snage nisu reagirale. Bad Blue Boysi su tada probili zaštitnu ogradu i utrčali na stadion, što su milicijske snage iskoristile kako bi se divljački iskalili na hrvatskim navijačima.

U obranu navijača krenuo je i kapetan Dinama Zvonimir Boban koji je na udarac pendrekom jednog milicajca reagirao skočivši na njega. Zbog tog poteza Jugoslovenski nogometni savez kaznio ga je s 9 mjeseci neigranja, a izbornik Ivica Osim nije ga vodio na SP u Iatliji.

Refik Ahmetović, milicajac kojeg je Boban pogodio, kasnije je u razgovoru za Hrvatski Radio otkrio da su g kolege nagovarale da ubije Dinamovog kapetana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao 'Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati.", kazao je Ahmetović.

U povodu 18. obljetnice maksimirskog ustanka, navijači Dinama položili su vijence na maksimirski spomenik dinamovcima palim u Domovinskom ratu.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara