Video: Kapa do poda za prkos Perasove Cibone

Tekst: D.R.
Foto: Cropix 

IAKO je iza njih turbulentna godina, tragično izgubljena NLB titula pred domaćom publikom i konačni financijski slom, igrači Cibone na čelu s Velimirom Perasovićem odradili su posao. U suludim uvjetima.

Perasović, koji kad poželi može dobiti posao u Španjoskoj, ostao je pod Tornjem godinu dana za tri plaće, a igrači su se umjesto štrajka - odlučili boriti. Da imaju karakter, koji su istesali u neimaštini, pokazali su i u finalnoj seriji.

Zadar je imao meč-loptu, ali neki dan u Višnjiku vidjelo se tko ima jaču srž. Cibona je titulu uzela već tada, posljednji susret u Zagrebu bio je tek formalnost. Na svom terenu Cibona je uzela 16. naslov prvaka. Jasno da su i dalje najjači hrvatski klub, no ovaj naslov bit će im posebno drag. Perasović je ponosno najavio odlazak. Nitko ga ne bi krivio da je to učinio puno ranije, no on je ostao pošten.

"Jedna od tisuću momčadi na svijetu odigrat će sezonu bez da je primila ijednu plaću", konačno se trener mogao opustiti.

I ne samo da su Vukovi odigrali sezonu, već su uz čitav koloplet nerealnih uvjeta nastupili u tri finala od četiri natjecanja u kojima su participirali.

Sve je bilo spremno za slavlje; tamburaši, protokol i pr-ovci noćnih klubova. Nisu se ukazali tek oni koji su godinama puno pričali i krivo radili. Bacili su Cibonu na koljena, ali nisu uspjeli slomiti jednu momčad, koja je odlučila pobijediti.

Manje je bitno da je Perasović ispunio ciljeve zacrtane na početku sezone, jer oni su uslijed bankrota i kolektivne amnezije odgovornih ionako postali cinični. Važniji je način na koji ih je Perasović ostvario. Afirmirao je domaći kadar i malade igrače, a samo on zna kako je uspio motivirati momčad i zadržati zajedništvo "besplatnih" igrača. Samo on zna kako je takva momčad svoje najbolje euroligaške partije uspjela pružiti protiv kasnijih sudionika Final Foura, i gdje je pronašao motiv nakon tragično izgubljene titule NLB finala u zagrebačkoj Areni. Ta je titula negdje u dubini, ipak njegovo vlasništvo.

Napokon, samo Perasović zna i kako je u sveopćem kaosu "ne"uvjeta Ciboni (koja mu ništa nije dala) uspio ostaviti zalog za budućnost. Bogdanović, Radošević, Zubčić, Vukušić - na njima ostaje da i sljedeće sezone organiziraju zagrebačko slavlje. Tomasa i Gordona bit će nemoguće zadržati.

Nakon slavlja, pod Tornjem je svanulo jutro u kojem se polažu računi.

Dosadašnji prvaci Hrvatske:

1992.             Cibona Zagreb
1992./93.      Cibona Zagreb
1993./94.      Cibona Zagreb    
1994./95.      Cibona Zagreb
1995./96.      Cibona Zagreb
1996./97.      Cibona Zagreb
1997./98.      Cibona Zagreb
1998./99.      Cibona Zagreb
1999./00.      Cibona Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2000./01       Cibona VIP Zagreb
2001./02.      Cibona VIP Zagreb
2002./03.      Split Croatia Osiguranje
2003./04.      Cibona VIP Zagreb
2004./05.      Zadar
2005./06.      Cibona VIP Zagreb
2006./07.      Cibona VIP Zagreb
2007./08.      Zadar
2008./09.      Cibona Zagreb    
2000./00       Cibona Zagreb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara