Video: Karlović najavio kraj ere čarobnjaka iz Basela

U PRIJAŠNJIH šest mečeva protiv još uvijek svjetskog teniskog kralja Karlović je osvojio samo dva seta. No devet odigranih tie-breakova pokazuje da je često puta bio jako blizu. Federer je uoči svakog novog okršaja isticao kako mu je Karlović jedan od najtežih protivnika, i to zaista nije bila demagogija. Švicarac jednostavno ne voli mečeve u kojim nema potpunu kontrolu. A kada s druge strane stoji igrač sa 75 posto prvog servisa poslije kojeg osvaja oko 85 posto poena, teško je uopće govoriti o nekoj kontroli. Previše toga ne ovisi o vama.

Mnogi će reći da Federer više nije onaj nepobjedivi čarobnjak za kojeg je jedino Nadal imao recept i da njegova igra nije na razini koja ga već godina drži na teniskom tronu. Karlović je nakon jučerašnjeg meča kontrirao onima koji su mu ponudili takvu priču i pokušali relativizirati njegovu pobjedu karijere.

"Mislim da je Federer igrao kao i obično, na svojoj visokoj razini."

Istina je vjerojatno negdje u sredini. Nakon dugogodišnje apsolutne dominacije očekivano je bilo da će i mašinu poput Federera jednom sustići zasićenje. S druge strane, i konkurencija je napredovala. Shvatili su da je Federer samo čovjek od krvi i mesa i da u mečeve protiv njega ne treba ulaziti ulaziti sa spuštenom zastavom. U dosadašnjem dijelu sezone njegov su skalp uzeli  Đoković, Murray, Fish, Roddick, Nadal, Stepanek, Simon i jučer Karlović.

"Sada mi je glavna preokupacija Olimpijske igre"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon novog poraza Nadal je samo tri pobjede udaljen od prvog mjesta i kraja jedne velike sportske ere koja je obilježila početak tisućljeća. Da bi godinu završio na prvom mjestu Roger mora do kraja sezone biti nepobjediv što je teško za očekivati s obzirom na dosadašnje rezultate. I sam je sinoć priznao kako ne razmišlja o turnirima, da mu je trenutačno samo Peking u mislima.

"Moram gledati prema Olimpijskim igrama. Analizi vlastite igre ove sezone posvetit ću se nakon Olimpijskih igara i US Opena. Bit će to težak put. Otići skroz do Kine pa onda u New York. No, radujem se nastupu na Igrama i US Openu. Radi se o dvama turnirima koja mogu sezonu od prosječne učiniti sjajnom. Nadam se da nešto mogu preokrenuti u nekoliko sljedećih tjedana."

Iako u vitrinama ima četiri naslova na touru, nema dileme da je Karloviću pobjeda protiv Federera vrhunac karijere. Sjajnu sezonu okrunio je pobjedom protiv vjerojatno najvećeg među najvećima i dokazao svima da s pravom nosi titulu prvog hrvatskog reketa. Nakon Cincinnatija bit će najveća hrvatska teniska uzdanica u Pekingu.

Marko Petrak
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara