Video: Nijemci najviše divljali po Klagenfurtu, uhićeno 157 navijača

AUSTRIJSKA policija uhitila je 157 navijača, uglavnom Nijemaca koji su radili nerede prije, tijekom i nakon jučerašnje utakmice Njemačka - Poljska održane u Klagenfurtu.

Policija je priopćila da je privedeno 144 njemački, deset poljskih, dva austrijska i jedan slovenski državljanin. Nijemci su pak privođeni uglavnom zbog nacističkih i antisemitskih parola te parola kojima su vrijeđali Poljake.

Prema nekim informacijama prilikom suzbijanja navijačkih nereda su ozlijeđena dvojica policajaca. Jednog je baklja pogodila u glavu, a drugi se ozlijedio nakon što je pao s motora. Austrijska novinska agencija izvijestila je da u jednom trenutku došlo do sukoba njemačkih i poljskih navijača u klagenfurtskoj najvećoj navijačkoj zoni. Sukob je izbio nakon što je njemačka reprezentacija povela s 1:0.

Policija je prvu skupinu njemačkih navijača "ogradila" nakon što su počeli skandirati "Svi Poljaci bi trebali nositi žutu zvijezdu". Žuta šestokraka zvijezda simbol je koji su Židovi bili prisiljeni nositi na rukavu tijekom nacističkih osvajanja Europe u II. svjetskom ratu.

Druga skupina navijača privedena je nakon što su navijači počeli uzvikivati parole "Nijemci zaštitite se! Ne kupujte ništa od Poljaka!", što je također aluzija na nacističku diskriminaciju Židova tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća. Privedeni navijači bit će prijavljeni zbog remećenja javnog reda i mira te protjerani iz Austrije.

Uefa potvrdila 157 uhićenih navijača

UEFA je danas potvrdila da je tijekom i nakon utakmice u Klagenfurtu privedeno 157 navijača koji su se sukobili na više lokacija u tom gradu.

Iz Uefe je priopćeno da je u Klagenfurtu uhićeno najviše njemačkih navijača koji su privedeni uglavnom u centru grada. Policija je priopćila da se situacija u tom gradu brzo stabilizirala te nije bilo ozlijeđenih niti je bilo materijalne štete.

Također, odbacila je ocjene da su sigurnosne pripreme za jučerašnji susret bile loše te nadodala kako se svakoj utakmici sa sigurnosnog aspekta pristupa ozbiljno i detaljno.

Organizatori natjecanja i policija zasad nisu zabrinuti zbog incidenata koji su se dogodili te naglašavaju kako će i nadalje nastaviti s provođenjem usvojenog koncepta sigurnosti na Euru 2008.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara