Video: Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru!

Video: Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru!

Tekst: Marko Petrak
foto: AFP

BRAZILSKI Rio de Janeiro ugostit će ljetne Olimpijske igre 2016. godine. Tako je odlučio Međunarodni olimpijski odbor prije nekoliko minuta na zasjedanju u Kopenhagenu! Ovo je prvi put u povijesti da je jednom južnoameričkom gradu povjerena ovakva čast.

> Galerija: Copacabana proključala!

> Lula: Pobijedili smo srcem i dušom, ostali su došli samo s ponudama

> Obama razočaran, u Tokiju se nadaju Igrama 2020.

"Za sve ostale gradove to bi bile samo još jedne Olimpijske igre. Za nas je to prilika koja se ne da usporediti ni sa čim", izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio da Silva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četiri grada kandidata, američkog Chicaga, japanskog Tokija, španjolskog Madrida i brazilskog Rija, u finale su ušla posljednja dva. Prvo je otpao Chicago, malo kasnije i Tokijo. Za konačnu odluku čekalo se više od sat vremena. Pobjedu je je donosila većina od 106 glasova i onda je, nakon dugog iščekivanja, pred cijeli svijet izašao predsjednik MOO-a Jacques Rogge i otvarajući veliku kuvertu s logom Olimpijskih igara izgovorio: Rio de Janeiro!.

Chicago najveći gubitnik

Posljednjih dana vodila se bespoštedna bitka i agitiranje na svim poljima. Najdalje su otišli Amerikanci, a za Chicago, koji je daleko najbolje stajao na kladionicama, lobirao je i sam predsjednik SAD-a Barack Obama. Za Madrid je svoje preporuke dao bivši dugogodišnji predsjednik MOO-a (1980.- 2001.) Juan Antonio Samaranch igrajući na sentimentalnu kartu u svom govoru. No, da je Madrid dobio domaćinstvo, Europa bi ugostila čak tri od četiri olimpijska ciklusa od Atene 2004., s obzirom da je Londonu pripala organizacija Igara 2012. Ne treba zaboraviti niti to da MOO 57 godina nije dodijelio istom kontinentu dvoje Olimpijske igre zaredom. To se posljednji put dogodilo 1948. i 1952. kada su domaćini bili London i Helsinki.

Sve ovo bili su argumenti za brazilsku prijestolnicu koja je na kraju i odnijela pobjedu. Od trenutka kada je Rio ušao u finale izbora zajedno s Madridom, svjetske burze bilježe ogroman rast vrijednosti dionica brazilskih tvrtki. Ne treba posebno naglašavati koliko je oduševljenja ova odluka donijela stanovnicima Brazila. Ulice Rija slave, a noćas će se plesati samba! Uz Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. ova je južnoamerička zemlja dobila i organizaciju drugog najvećeg sportskog događaja.

Odabir dug dvije godine

Dvije godine trajao je postupak prijava i kandidatura za organizaciju OI 2016. MOO je zaprimio prijave sedam gradova - Baku (Azerbajdžan), Chicago (SAD), Doha (Katar), Madrid (Španjolska), Prag (Češka), Rio de Janeiro (Brazil) i Tokio (Japan), da bi Izvršni odbor MOO-a 4. lipnja 2008. godine izabrao četiri grada kandidata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara