Video: Paraolimpijac Pistorius stekao pravo nastupa na Olimpijskim igrama

DOSADAŠNJI 21-godišnji paraatletičar iz Južnoafričke Republike, koji je sprinterske discipline trčao na protezama, stekao je pravo nastupanja među tjelesno zdravim atletičarima.

Žalbu Oscara Pistoriusa na odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da ne može sudjelovati na Olimpijskim igrama jer njegove proteze navodno stvaraju prednost u odnosu na tjelesno potpune sportaše u petak je pozitivno po njega riješio Međunarodni sportski sud (CAS) u Lausannei.

Iz CAS-a su objavili da njihova odluka stupa na snagu odmah. To znači da bi se Pistorius na Olimpijskim igrama mogao natjecati već ovog ljeta u Pekingu, iako je zbog dugotrajnoga sudskog procesa izgubio puno prilika za pripreme i postizanje olimpijskih normi.

Predviđa se da bi najlakše mogao stići izboriti normu za svoju udarnu disciplinu, 400 metara. Ako ništa drugo, velika je vjerojatnost da ga izbornik atletske reprezentacije Južnoafričke Republike uključi u štafetu na 400 metara.

"Kao što vidite, cijelo se vrijeme borim sa skrivanjem osmijeha na licu." - izjavio je presretni 21-godišnjak, kojem su obje potkoljenice amputirane u djetinjstvu.

"Mogu reći da je istina definitivno izašla na vidjelo. Dobio sam priliku ostvariti svoje snove i sudjelovati na Olimpijskim igrama. Ako ne 2008. godine u Pekingu, onda četiri godine kasnije u Londonu."

Pistorius je žalbu na Međunarodni sportski sud uložio nakon što je IAAF 14. siječnja odbio njegov zahtjev za dopuštanje natjecanja u konkurenciji olimpijaca. Tada je procijenjeno da ga proteze favoriziraju u odnosu na ostale suparnike jer čuvaju energiju. Neutralni znanstveni tim ustanovio je u novom istraživanju suprotno.

Dosad je Pistorius držao paraolimpijske svjetske rekorde na 100, 200 i 400 metara. Njegovo najbolje vrijeme na 400 metara iznosi 46.56, dok za olimpijsku normu treba trčati sekundu brže.

Južnoafrikančevi menadžeri očekuju da će uskoro Pistoriusu početi stizati pozivnice za atletske mitinge. Za očekivati je da će mladi olimpijac vrlo brozo postati atrakcija mnogobrojnih natjecanja u nastavku sezone.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara