Video: Pogledajte lude kadrove s Jadrija Hallowinda

Video: Pogledajte lude kadrove s Jadrija Hallowinda

Tekst: Dea Redžić
Foto: Index


LJUBITELJI windsurfinga uvijek s posebnim osjećajem dolaze na Jadriju, pionirsko mjesto hrvatskih "daskaša".Ovaj put razlog za okupljanje nije bila samo završna međunarodna regata za Kup Hrvatske, već su surf-entuzijasti proslavili i konačno osnivanje udruge pri Hrvatskom jedriličarkom savezu, a sve s ciljem daljnje popularizacije sporta koji je za njih puno više od fizikalije, natjecanja i skupljanja bodova.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njihova želja nije upitna, ali prilike u hrvatskom windsurfingu otprilike su proporcionalne atmosferi oko malih sportova, koji (još) nikome nisu posebno isplativi. No, to je materijal za neku drugu priču. Ovdje ipak želimo naglasiti onaj ljepši dio priče, koja je na Jadriji počela i puno prije 1983. godine, kada je osnovac KDJ Jadrija, jedno od najstarijih sportskih društava jedriličara na dasci u Hrvatskoj. Na regatnom polju ispred popularnog šibenskog gradskog kupališta, koje pruža jedinstven ugođaj na izlazu iz šibenskog kanala, jutros je 25 surfera iz Hrvatske, Slovenije i Austrije čekalo na dobar vjetar. Bura nas je počastila negdje oko devet sati ujutro, kada je startao prvi plov u disciplini slalom. Mnogi su priželjkivali nešto kasniji termin, ali adrenalin je pobijedio i najtvrđe spavače.

"Ne očekujem ništa posebno, jer sam se zaista rano probudio...", govorio je Mladen Belamarić, jedno od poznatijih lica hrvatskog windsurfinga, višestruki prvak u freestyleu koji se, kako kaže, zbog "podužeg staža na hitnoj" prebacio na manje zahtjevne discipline.
Već nakon prvog plova, popularni Grozni nije bio tako flegmatičan. Loš start i propuštanje prve dionice nisu mu najbolje sjeli i nerv je brzo proradio. Kasnije smo uživali u bespoštednoj borbi s refulama bure i čudili se samo-korigirajućem momentu kod surfera za koje je sudac čisto savijanje pred nametnutim pravilima. Sloboda je, uostalom, ono što ih je i privuklo valovima.
Ono što smo prvog dana natjecanja vidjeli na Jadriji, ne izgleda nimalo bezazleno. No, brzopotezno smo shvatili zašto se oni koji probaju, teško odriču jedrenja na dasci. U video prilogu pogledajte kako je protekla utrka slaloma, poslušajte kako razmišljaju hrvatski surferi i što žele napraviti kako bi poboljšali sport s kojim žive...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara