Video: Soldo njemačkim novinarima pokazao Zagreb

Tekst: Totalsport
Foto: express.de

"DOĐITE da vam pokažem svoj prekrasni grad", rekao je novinaru kelnskog dnevnika Express hrvatski trener nogometaša Kölna Zvonimir Soldo.

Ugostio je njemačkog reportera Soldo u središtu Zagreba te mu pokazao sve veće znamenitosti.

"31 stupanj, jako sunce, pulsirajući život Zagreba... Poslovni ljudi jure pokraj pomodnog hotela Dubrovnik, lijepe žene kreću u šoping-turneju gradskim ulicama. Pojavljuje se Zvonimir Soldo: bijele cipele, traperice, Bossova košulja, Ray-Banove sunčane naočale...", piše u uvodu svog teksta Alexander Haubrichs, koji je u Zagreb doputovao s fotoreporterom Eduardom Boppom, te nastavlja:

"Soldin je korak brz, jer ima nam toga, kaže, puno pokazati. Preko tramvajske pruge idemo na gradsku tržnicu. Tamo čovjek može pronaći doslovno sve što mu treba za život. Soldo nas uvodi u ribarnicu i upoznaje sa svojim školskim prijateljem Icom."

"Kod njega ćete pronaći najbolju ribu, kvalitete kakve nema nigdje u Europi",  rekao je hrvatski trener ponosno se pohvalivši.

Pokazao je potom Soldo novinarima kelnskog dnevnika katedralu, gornji grad i crkvu sv. Marka:

"Vjernik sam, ali to držim za sebe", rekao je Soldo pokazavši potom Nijemcima zgradu Hrvatskog sabora.

"Dok sam još bio mlad nogometaš, ovdje su padale bombe. Ratne rane na našim prostorima teško zacjeljuju."

Slijede Kamenita vrata:

"Kad je Zagreb u srednjem vijeku gorio, slika Djevice Marije ostala je čudom netaknuta. Otad je Djevica zaštitnica grada."

Nastavio je Soldo rutu uz Pravni fakultet i Hrvatsko narodno kazalište, u kojem je na rasporedu baš bio "Don Quijote":

"Odslušao sam ovdje dva semestra prava prije nego što sam potpisao profesionalni ugovor s Dinamom. Znao sam što želim biti više", uz smijeh je kazao 42-godišnji Soldo dodavši:

"Ja Don Quijote? Ne, nisam tip koji se bori s vjetrenjačama. Nisam niti tip za kazalište. Radije odem pogledati film u kino."

Turistički obilazak kroz grad Soldo je s Nijemcima završio u predvečerje na večeri u omiljenom restoranu Baltazaru, nakon čega je goste odveo na piće u svoj najomiljeniji kafić, Bulldog XL, gdje je susreo svog 15-godišnjeg sina Mateja, koji s društvom slavi rođendan.

Soldo naručuje čašu bijelog vina i konstatira:

"Prekrasno je ovdje, zar ne? Ovdje se uvijek uspijevam isključiti, a s Germanwingsom sam začas u Kölnu. Moja obitelj ne ide sa mnom. Ostaju radije ovdje."

"Onaj tko vidi Zagreb Soldinim očima, razumjet će zašto", kaže reporter na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara