Video: Srpski navijači koji su razvili četnički slogan u Estoniji izbačeni sa stadiona i uhićeni

Foto: Screenshot

DVADESETAK srpskih navijača uhićeno je jer su tijekom kvalifikacijske utakmice za Euro u Tallinu između Estonije i Srbije razvili transparente "Sloboda ili smrt", "Ista krv, ista vera, isti duh, isti san, Rusi i Srbi braća zauvek" i jer su skandiranjem "Srbija, Rusija" provocirali Estonce.

Srpskom nogometnom savezu je nakon prekida meča u Genovi UEFA zabranila da vodi navijače na gostovanja. Nakon što je Michel Platini u nedavnoj posjeti Srbiji i Hrvatskoj još jednom otvoreno zaprijetio balkanskim perjanicama da će ih izbaciti iz nogometne Europe ako njihovi navijači nastave s ispadima po kontinentu, sada će oba saveza strepiti nakon najnovijih događanja u Parizu i Tallinu.

Sinoć se na stadionu u glavnom estonskom gradu okupila manja grupa srpskih navijača, ali se i njih 20-ak potrudilo da budu primjećeni isticanjem spomenutih natpisa i izvikvanjem rusofilskih slogana u državi koja ne podnosi veličanje zemlje i naroda koji su desetljećima bila okupacijska sila u Estoniji.

Da stvar bude gora, na stadionu su zauzeli mjesto odmah ispod najvatrenijih navijača domaćih i krenuli s provokacijama. Međutim, policija je ekspresno reagirala i srpske navijače izbacila sa stadiona, praktički jednog po jednog. Do 17. minute utakmice više nijednog gostujućeg navijača nije bilo na stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj uhićenih je 72, a osim Srba, estonska policija privela je Ruse, koji su im kao saveznici došli u pomoć, kao i Estonce, koji su se željeli obračunati s gostujućim provokatorima. "Policija je reagirala na provokaciju. Bila je to preventivna mjera" kratko je inervenciju komentirala policija u Tallinu.

Estonski mediji posebno su zabilježili transparent "Sloboda ili smrt", dijela slogana ("Za kralaj i otadžbinu - sloboda ili smrt)  na četničkoj zastavi, koju još "krasi" i lubanja s dvije kosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara