Video: Večer kada je Stojko Vranković bio kao Carl Lewis

Video: Večer kada je Stojko Vranković bio kao Carl Lewis
Foto: EBA-STATS.com

PROSLAVLJENI hrvatski košarkaš Stojko Vranković u ponedjeljak, 11. travnja, proslavit će 15. godišnjicu jednog od trenutaka koji mu je obilježio karijeru.

Toga je dana, naime, njegov tadašnji klub Panathinaikos u finalu pariškoga Final Foura Eurolige pobijedio Barcelonu sa 67:66 i prvi put zasjeo na europski tron. No, to se ne bi dogodilo da u kontroverznim završnim sekundama, nakon što je Panagiotis Giannakis izgubio loptu u napadu, a Jose Antonio Montero u kontri imao čisti "zicer" odnekud nije doletio Vranković i blokirao Španjolca za - grčki delirij. U preostalih 4.9 sekundi Barcelona nije uspjela postići koš i rezultat je ostao 67:66 za Panathinaikos.

Dvije su stvari ove su večeri ostale sporne do danas. Nerazjašnjeno je tako je li Monterova lopta bila u silaznoj putanji kod Stojkovog poteza.

Drugi se sporni trenutak odnosi na protok vremena u finišu utakmice, spomenutih 4.9 sekundi. Naime, nakon što ja Barcelona krenula u kontru vrijeme je jednostavno zaustavljeno na nekoliko sekundi što se jasno vidi na snimkama. U normalnim okolnostima, nakon Vrankovićeve bi blokade do kraja utakmice preostala možda još sekunda, ovako je Barcelona imala praktički pet sekundi da pokuša postići pobjednički koš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što se dogodilo u završnici bilo je nevjerojatno, nekoliko sekundi koje su trajale poput stoljeća. Sjećam se da je Stojko trčao poput... Carla Lewisa, s jedne strane terena na drugu kako bi zaustavio Montera. Barcelona se žalila, tvrdeći da je blokada bila neregularna, ali mogu vam reći da se mnoštvo neregularnih stvari dogodilo prije toga na štetu Panathinaikosa, posebno sa satom koji je mjerio 30 sekundi napada", ispričao je nekoliko godina kasnije Giannakis.

Spomenimo još da  se radilo o prvom europskom naslovu bilo kojeg grčkog kluba uopće, a tadašnjem treneru PAO-a Božidaru Maljkoviću bila je to četvrta titula, nakon dvije s Jugoplastikom i jedne s Limogesom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara