Vlatko Marković ovjenčan viteškom slavom

Vlatko Marković ovjenčan viteškom slavom

PREDSJEDNIK Hrvatskog nogometnog saveza odlikovan je odličjem viteza Nacionalnog reda za zasluge u rezidenciji francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Francoisa Saint-Paula.

Svita biranih uzvanika okupila se na svečanosti u rezidenciji francuskog veleposlanika na zagrebačkom Tuškancu. Brojni gosti morali su na ulasku u zdanje proći kroz špalir, koji je uz domaćine sačinjavao i popularni Zorko, kako dobrog duha reprezentacije Srebrića oslovljavaju gotovo svi okupljeni.

Iako uglednici okupljeni na svečanom proglašenju Markovića vitezom nisu došli na konjima i u sjajnom oklopu, nego u terencima i taxijima, osjećaj je bio plemenito uzvišen, pače i veličanstven.

Sa svih strana nahrupiše velikaši; od financijsko-budžetnih velmoža Bože Prke, Nadana Vidoševića i Ivana Šukera, preko dvorskih povjerenika Budimira Lončara i Željka Mataje, koji predstavljahu predsjednika Mesića.

Naravno da su novoproglašenom vitezu najmiliji bili njegovi suborci iz tjelovježbeno-fiskulturnih bitaka, "nogometni ban" Zvonimir Boban, te predstavnici Reda vitezova okruglog stola stručnog štaba; vitez od obrve Martin Novoselac, "kralj Tomislav" Ivković, predvođeni "prvim među jednakima", Zlatkom Kranjčarom.

Zakašnjele zvanike u prve redove je vjerni štitonoša Zorko precizno razmještao, pa se tako dogodilo da gradonačelnik ujedinjenog Kaptola i Gradeca Milan Bandić, hineći prvu dvorsku damu na svečanost zakasni kad je već proglašenje otpočelo, što ga nije smetalo da kao pravi poliglot okupljenom mnoštvu poruči "Bon suar!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što ga je izaslanik francuskog dvora Michel Platini službeno odlikovao, ovaj simpatični oniži velikan je naglasio sve zasluge koje je Marković pobrao u Francuskoj, slijedom čega je znamenje i primio.

"Odajemo počast srčanom Hrvatu i zaljubljeniku u Francusku. Dragi Vlatko, bez tebe nikad ne bih znao gdje je Bugojno, tvoj rodni grad. Kao majstor obrane, namučio si najveće napadače svijeta, na čemu su ti i majstori poput Nijemaca morali odati priznanje." - kazao je Platini.

Podsjetio je Platini i na tri godine Markovićevog vojevanja u Nici i evocirao kako je na Azurnu obalu studiozni strateg donio neke nove taktike ratovanja na zelenom terenu.

"Dijelim tvoju strast prema nogometu i danas ću joj odati počast!" - završio je egzaltirani Platini svoju odu vitezu, prije nego što mu je odličje s diplomom uručio.

Vlatko Marković nije krio koliko je dirnut ukazanom čašću. "Volim Francusku iz više razloga, jedan od njih je nogomet.
Ja dobro znam što sam napravio za razvoj nogometa u Francuskoj. Ja sam prvi u Nici osnovao Centar za rad s mladima." - nije vitez ostavljao mjesta sumnji o njegovim zaslugama, što su okupljeni burno pozdravili.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara