V.M. je Vladimir Milanković, ratni šef sisačke policije?

VLADIMIR MILANKOVIĆ, nekadašnji ratni zapovjednik sisačke specijalne policije, osoba je s najpoznatijim inicijalima ovih dana u Hrvatskoj. No, osim dva početna slova, Milankovića uz farsu proizašlu nakon kolumne Ive Pukanića o događajima uoči HNS-ove Izborne Skupštine u prosincu prošle godine, vežu i izuzetno prijateljski odnosi sa Zdravkom Mamićem, Igorom Štimcem te naposlijektu i s Vlatkom Markovićem.

Milanković je "prvi pick" Globusovog novinara koji ga u vrlo kratkom tesktu spominje kao mogućeg Markovićevog ortaka, no i dalje su glasne insinuacije o upletenosti Mira Vidovića, nekadašnjeg nogometnog i političkog funkcionera. 

Milanković je navodno vrlo blizak i klanu Hrvoja Petrača i Ive Pukanića. U nogometna zbivanja, kako su mediji prenosili, uveo ga je njegov "politički pokrovitelj" i poratni sisačko-moslovački župan Đuro Brodarac, jedan od najboljih primjera HDZ-ove bahatosti na lokalnoj razini, koji je u karijeri brzopotezno napredovao od radnika na održavanju kranova, preko rezervnog poručnika JNA, pa sve od prvog čovjeka Banovine i premijerovog savjetnika, koji ga je na poslijetku i smijenio. 

Brodarca se također povezuje s ratnim zločinima nad srpskim civilima na sisačkom području, u vrijeme dok obnašao dužnost šefa policije. U nogometnom miljeu egzistirao je kao predsjednik Segesta, a tri mjeseca čak i kao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.
Njegov bliski suradnik Milanković, osim u nogometna zbivanja, upućen je navodno i u ona kriminalna, ponajprije preko zaštitarskih poslova u Sisku.

Njega se, pak, povezuje s ubojstvom Ljubice Solar 1991. godine, čija je majka između ostalog primila i anoniman poziv u kojem muškarac tvrdi da je tada 19-godišnju Ljubicu po nalogu Milankovića ubio Silvije Benčina, sisačku emigrant u Kanadi, zbog kojeg je sisačko-moslovačko državno odvjetništvo zatražilo pomoć pri rješavanju slučaja, odmah po potpisivanja sporazuma o suradnji dvaju država, o čemu je Globus pisao prošle godine. Milanković je 1995. godine prilikom razgovora za Nedjeljnu Dalmaciju kazao kako je ubijena Ljubica Solar bila djevojka oficira KOS-a kojeg se sumnjiči za počinjenje ratnih zločina, te da je upravo on odgovoran za njezinu smrt. No, Milanković svoje tvrdnje nije nikada dokazao.

Pukanić: Milanković?! To je jedna obična glupost!

NAKON što je hrvatski tjednik Globus hrvatsku javnost upoznao s pretpostavkom da bi izvijesni M.V. iz Pukanićeve kolumne mogao biti Vladimir Milanković, frontman Nacionala u razgovoru za Index opovrgnuo je tu opciju.

"Moj komentar? To što je Globus objavio je notorna glupost. To je sve što imam reći po pitanju tog teksta. Ostalo će se ionako vrlo brzo saznati." - ističe Pukanić.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara