Vrbanović najavio kampanju protiv rasizma, u pomoć pozvao državni vrh

NAKON što su nedjeljni derbi između Dinama i Hajduka, koji je završio minimalnom pobjedom "Modrih", obilježili sramotni rasistički povici upućeni tamnoputim Dinamovim nogometašima, u četvrtak se po pitanju navijačkog divljanja i rasizma na stadionima oglasio i predsjednik Udruge prvoligaša, ujedno i financijski direktor Dinama, Damir Vrbanović.

Nakon što je Vlada RH u srijedu zatražila od Hrvatskog sabora da pooštri kazne za izgrednike na sportskim natjecanjima, takav je potez Vlade pozdravio i predsjednik Udruge prvoligaša.

"To je jako dobar potez jer je postoji neki drugi način na koji se to može riješiti. Na današnjoj skupštini Udruge prvoligaša smo dosta govorili o osjetljivom momentu u kojem se nalazi hrvatski nogomet." - kazao je Vrbanović u četvrtak u Splitu.

"Proljetna sezona krenula je neslavno. Na svu sreću, incident na Poljudu prošao je bez većih posljedica, ali je ukazao na probleme koji su tu, u našem dvorištu. Pozivam državni vrh da još žešće intervenira u cilju suzbijanja huliganja i njihovog divljanja." - dodao je predsjednik Udruge prvoligaša.

"Statistički podaci iz jesenskog dijela prvenstva, u kojem je odigrano 108 utakmica, govore da je povećan broj gledatelja na stadionima, da je sve manje ozlijeđenih igrača, što znači da se sve više igra u duhu fair playa, da je sve bolja gledanost utakmica na TV-u, ali navijački incidenti dovode u opasnost svu ovu pozitivnu statistiku." - ustvrdio je Vrbanović, pa dodao kako će već u prvom kolu nastavka prvenstva, koje je na rasporedu u subotu, na svim stadionima biti izvješeni transparenti s natpisom "Ne rasizmu!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se boriti protiv primitivizma jednog dijela navijača, jer ti huligani na utakmice idu na vlastitu promociju, idu čak na to da prekinu utakmicu. Mi ne bježimo od svoje odgovornosti, ali ponovo moram reći da se ovaj problem ne može riješiti bez učešća policije. Ne možemo se sami boriti s huliganima i zbog toga smo ovih dana intenzivno pregovarali s policijom." - dodao je Vrbanović.

"Isto tako želim istaći da nije u redu da svu odgovornost za huligansko ponašanje dijela navijača snose organizatori odnosno klubovi. Jako je bitno da osim policije u svemu na pravi način sudjeluju i pravosudni organi koji bi morali sankcionirati huligane koje policija privede." - zaključio je Vrbanović.

D.R.,N.B.
Foto: Dea Redžić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara