Vrdoljak o srpskoj ofenzivi na olimpijsku riznicu: Jugoslavija više ne postoji!

SRPSKI olimpijski odbor izazvao je oštre polemike nakon što se samoinicijativno proglasio nasljednikom sportskih uspjeha i osvojenih olimpijskih medalja iz doba ex-Jugoslavije. Jednostavnije rečeno, srpski olimpijski odbor tim je potezom prisvojio medalje Mate Parlova, Kreše Čosića, Đurđice Bjedov, Matije Ljubeka, Dražena Petrovića i mnogih drugih naših sportaša.

Cijeli je proces srpski odbor pravdao povijesnim pravom, obzirom da se kao pravi nasljednici Jugoslavije naši susjedi smatraju i vlasnicima odličja osvojenih u bivšoj državi, ne mareći pri tom što je raspadom Jugoslavije provedena podjela svih medalja momčadskih sportova.

" To se nikad nije određivalo prema nacionalnom odnosu nego po pripadnosti teritoriju države priznate od UN-a, čiji je nacionalni olimpijski komitet priznat od međunarodnog olimpijskog komiteta." - izjavio je za u kamere HTV-a Predrag Manojlović, glavni tajnik Olimpijskog odbora Srbije.

Da se sa Srbima pregovaralo o raspodjeli medalja priznao je Antun Vrdoljak, počasni predsjednik HOO-a i  redoviti član MOO-a. Vrdoljak je izjavio da pregovori i nisu bili pretjerano uspješni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega Jugoslavija više ne postoji. Oni ne mogu biti sljedbenici Jugoslavije. Sljedbenika je šest."- kazao je Vrdoljak.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop potvrdio je da će se Hrvatska braniti od ofenzive na olimpijsku riznicu svojim pravom da zatraži pomoć od MOO-a.

D.C.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara