Vučević: Žalostan sam zbog Hajduka, nekad smo svi disali kao jedno

Vučević: Žalostan sam zbog Hajduka, nekad smo svi disali kao jedno

Tekst: Tibor Toromanović
Foto: Index.hr


BIVŠI trener Hajduka Goran Vučević osvrnuo se u razgovoru za Index o teškom stanju u klubu, te naglasio kako se situacija ne može promijeniti preko noći. Vučević smatra da je rješenje dovođenje sportskog direktora, koji bi imao sve ovlasti za dovođenje igrača.

Vučevića smo kontaktirali neposredno nakon utakmice s Moslavinom. Na toj je utakmici Torcida demonstrativno napustila Poljud, nakon što je propisno izviždala momčad. Vučević je jako žalostan zbog zbilje svog najdražeg kluba.

"Sigurno da se šalje jedna tužna slika, nije ugodno biti na tribinama u takvim okolnostima. To utječe i na igrače, baš kao i sva događanja u klubu koja nisu direktno vezana za momčad", rekao je Vučević, koji smatra da igrači na terenu moraju davati sve od sebe jer samo pobjede mogu vratiti optimizam. Vjeruje Vučević da se i u ovim okolnostima može pobijediti Dinamo u subotu.

"Treba biti optimist, iako je situacija teška. Svaka sljedeća pobjeda će biti pozitivna, jer će donijeti nešto drugo i novo. Sjećam se dok sam bio igrač, kad bi izgubili utakmicu jedva bi dočekali onu drugu kako bi ispravili pogreške".

Vučević smatra da je osnovni problem Hajduka što nema sportskog direktora i što se igrači dovode sa svih strana, bez organizirane strategije.

"Dugi niz godina nije bilo sportskog direktora koji će odgovarati za dovođenje igrača. Oni dolaze na način na koji dolaze i sad Hajduk ima previše igrača. Momčad bi trebala imati 23 profesionalca, u Hajduku ih je oko 50. U svlačionici postoje problemi i zbog toga što neki zarađuju puno više od drugih. Žalosti me što mladi igrači ne dobivaju priliku. Stručnjak na čelu kluba mora se prema tome odnositi kao prema nebitnoj stvari, on mora posložiti momčad prema kvaliteti i izdanjima na treningu", mišljenja je Vučević.

Iako dalje radi kao zaposlenik kluba, u omladinskom pogonu, Vučević ne krije da je situacija zaista teška, te smatra da su nužne brze promjene. Nikoga nije želio izdvojiti po dobrome ili po lošemu, no mišljenja je da neki ne daju najviše od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Trebati će napraviti veliki rez i u dogovoru s trenerom odlučiti kako i što napraviti. Žalostan sam zbog cijele situacije, proces za stvaranje lijepe i učinkovite igre je dugotrajan i treba sve posložiti kako bi se u njega krenulo. Što se tiče igrača, ne bih nikoga izdvajao, no očito je da pojedinci ne pokazuju dovoljno želje i žara. Igrač u bilo kojoj situaciji mora izgarati na terenu, prvenstveno zbog sebe samog", kritizirao je Vučević, a na koje se to igrače odnosi valjda će sami zaključiti.

U ovakvoj situaciji, stranac je najbolje riješenje za klupu Hajduka

Usporedio je Vučević trenutke kad je on bio trener s današnjim aktualnostima.

"Ja, a kasnije i Ante Miše, bili smo u puno težoj poziciji jer je klub u to vrijeme zanimalo samo preoblikovanje. S igračima smo bili izolirani na jednoj strani, a sva ta odvijanja bila su na drugoj. Bilo je u tome pozitivno što smo u svlačionici zaista disali kao jedno. Sad je drukčija situacija. Kao što sam rekao, u svlačionici je danas puno veći izbor, no to nije dovoljno za ostvarenje rezultata. Sve mora štimati u svlačionici, baš kao i u Upravi kluba, pa onda rezultat dođe kroz određeni period. To se ne ostvaruje preko noći", rekao je Vučević.

Predsjednik kluba Joško Svaguša zalaže se za financijsko kažnjavanje igrača, no Vučević ne podržava takav stav. Kao bivši nogometaš, tu je na strani igrača.

"Nikad nisam bio za kažnjavanje igrača, budući da smatram da to samo dodatno stvara negativnu atmosferu. Red se mora pronaći u dogovoru sa stručnjakom, a na financijskim kažnjavanjem".

A sadašnjeg stručnjaka, Eduarda Reju, iznimno cijeni. Osim toga, Vučević vjeruje da je u aktualnoj situaciji voditi Hajduk puno lakše stranom treneru.

"Njemu je sigurno lakše, mi hrvatski treneri bili bi pod većim pritiskom javnosti. U ovakvim okolnostima idealno rješenje je da strani trener vodi Hajduk. Osim toga, Reja je fantastičan trener, koji nije kriv za ovo stanje. Preuzeo je momčad nakon što je sezona krenula, već je Hajduk bio u nizu negativnih rezultata, tako da smatram da krivnja nije na njemu".

Osim Hajduka, u velikim su problemima i drugi splitski klubovi. Košarkaši, vaterpolisti, rukometašice na rubu su egzistencije. Što o tome misli kao proslavljeni splitski sportaš.

"Jasno je da je novac tu osnovni problem. Split ima slabiji proračun, klubovi muku muče kako da prežive. Stanje je jako loše, a da ne govorim o problemu hijerarhija u klubovima", završio je Vučević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara