Vugrinec: S dna nas neće povući amaterizacija već Boban i Vatreni

Foto: Andrej Švoger / Cropix

BAŠ kao Bane iz Balaševićevog hita, "odmeren, usmeren i proveren" - takav je Davor Vugrinec. Legendarni Varaždinac jedan je od rijetkih pozitivaca u hrvatskom nogometu, gdje god da je igrao ostavio je veliki trag, nigdje zalupljena vrata...

Na zalazu respektabilne karijere Vuga, koji za nogometnu zvijezdu živi nekonvencionalno (obiteljski čovjek kojem su strast umjetnine) za Index je prokomentirao aktualni trenutak hrvatskog nogometa.

"Izdogađalo se dosta toga u posljednje vrijeme", zaustio je Vugrinec:

"Stanje je loše, alarmantno i mislim da je došlo vrijeme da se tome stane na kraj. Ovako dalje ne može, a trebali bi to prihvatiti i ljudi koji vode naš nogomet, maknuti se i prepustiti mjesto mlađim snagama koje dolaze."

Je li Dario Šimić jedan od njih?

"Naravno, Dario je dokazana vrijednost, i on je svakako dobro rješenje. Također, ima jedan čovjek koji je bio predodređen da povede hrvatski nogomet u pravom smjeru. Nije nametljiv, ima karizmu, zasigurno ima i ideje, a vjerujem da je svo ovo vrijeme snimao situaciju sa strane. Dosad se nije želio miješati, ali smatram da je sad pravo vrijeme za njega."

Mislite na Zvonu Bobana?

"Da."

Kako komentirate izjavu novog ministra sporta Željka Jovanovića koji je rekao da je neizbježno njihovo preuzimanje Rusanove?

"Apsolutno podržavam tu inicijativu! Promjene moraju doći, vrijeme je da sve loše stvari prestanu skrivati iza uspjeha reprezentacije jer dotakli smo dno! Boban bi bio odlično rješenje, nema privatnih interesa, neovisan je, pošten, veliko ime, a i osigurao je egzistenciju. Siguran sam da bi on radio isključivo na boljitku hrvatskog nogometa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo već kod privatnih interesa, kakvo je vaše mišljenje o vladavini Zdravka Mamića u Dinamu?

"Ne bih to komentirao."

Kako komentirate činjenicu da su mnogi godinama šutili o mutnim radnjama, a tek nakon istupa Željka Jovanovića odlučili su 'izaći iz ormara'?

"Čak ne bih rekao da je tu riječ o nedostatku hrabrosti. Nažalost, svatko tko je želio ukazati na nepravilnosti i loše stvari bio je brzo poklopljen."

Jeste li spremni institucionalno pomoći u borbi za boljitak hrvatskog nogometa i sporta općenito?

"Koliko god mogu, pomoći ću. Tko god me bude tražio za nešto što je dobro, uvijek ću se odazvati, iako nemam interesa za bilo kakvim funkcijama niti se vidim u nogometu po završetku karijere. Nikad ne reci nikad, ali trenutno sam u nekim drugim planovima, kako bih si život posložio na drukčiji način."

Spomenuli ste kako je situacija u nogometu dotakla dno. Je li rješenje problema amaterizacija?

"Ne, rješenje su kategorizacija i valorizacija sporta. Ne može, primjerice treća nogometna liga biti profesionalna, možda eventualno prva. Također, trebali bi se posložiti i sportovi, da se zna što su prioriteti. Tu bi veliku ulogu trebao odraditi Zakon o sportu."

Što očekujete od njegova donošenja?

"Nisam toliko upućen niti kompetentan da dijelim lekcije, ali jasno je da bi on ovu situaciju morao preokrenuti. Između ostalog, na način da pod povećalo stavi poslovanje klubova, vrati neke olakšice koje su prije imali sportaši, privuče mlade... To su samo neke od stvari."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara