Wenger za izgon hrvatskih navijača s Wembleyja: Glupost je ponekad zarazna

Wenger za izgon hrvatskih navijača s Wembleyja: Glupost je ponekad zarazna

KAMPANJI protiv rasizma koju su engleski mediji pokrenuli nakon, kako pišu, "sramotno male kazne Hrvatskoj zbog vrijeđanja Emilea Heskeyja u Zagrebu" pridružio se i trener Arsenala.

Paul Elliott, bivši branič Chelsea i Uefin savjetnik u kampanji protiv rasizma u najnovijem je medijskom istupu zatražio od Engleskog nogometnog saveza da pritisne nadležne organizacije i zabrani Hrvatima dolazak na Wembley ili čak skine Hrvatskoj bodove. "Pišljivih 15 tisuća funti kazne, odnosno 32 penija po glavi navijača, su sasvim neprihvatljivi. Novčane kazne ništa ne rješavaju, potrebne su suspenzije. Fifa može Hrvatskoj oduzeti bodove i zabraniti navijačima dolazak na utakmice. Fifa je prilagodila svoj pravilnik kako bi mogla nametnuti čvrste sankcije zbog rasizma, ali odlučili su da u ovom slučaju to nije potrebno. Ovo je bila savršena prilika da pošalju poruku kako rasizam nije prihvatljiv na sportskim borilištima i nisu to učinili. Kakvu poruku šalje 15 tisuća funti? Zar želimo zadržati rasizam u nogometu?" - pita se Elliott.

"Rasizam nije jedini oblik zlostavljanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se u Engleskoj pojavio još jedan slučaj rasističkog vrijeđanja, ovoga puta na klupskoj razini, kojeg istražuje čak i policija. Sola Campbella neki su navijači grubo vrijeđali za vrijeme utakmice Tottenhama i Portsmoutha, a Arsene Wenger, koji je dugo bio Campbellov trener, drži da takve "navijače" treba jednostavno izbaciti sa stadiona.

"Vjerujem da se u ovim slučajevima ne radi samo o rasizmu. Nitko na svijetu ne bi smio tolerirati zlostavljanje. Kako se protiv toga boriti? Jednostavno, treba izdvojiti zlostavljače i pojedinačno ih kazniti doživotnim izgonom sa stadiona. Zlostavljanje se počne primjećivati tek kad postane rasističko, ali rasizam nije jedini oblik zlostavljanja. Glupost je ponekad zarazna", odriješit je trener Arsenala.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara