West Hamu 8 milijuna eura kazne zbog nezakonitosti u transferu Mascherana i Teveza

REKORDNA kazna u engleskom nogometu izrečena je Hammersima zbog "nepravilnog postupanja i prikrivanja dokumentacije" vezane za vlasništvo nad argentinskim dvojcem.

Tevez i Mascherano su bili pod vlasništvom tvrtke Media Sports Investment, businessmana Kie Joorabchiana, a pravila Premiershipa ne dopuštaju sa igrači budu registrirani za "treću stranu". Mutne transfere je realiziralo bivše vodstvo kluba: predsjednik Terence Brown i direktor Paul Aldridge, koji su napustili klib nakon što ga je prije pola godine preuzeo trenutni predsjednik Eggert Magnusson.

Islanđanin je, shvativši da je posao napravljen nezakonito, davno izjavio da nikada ne bi sklopio ugovore sa tajnovitim MSI-jem, za kojeg se govori kako iza njega stoji Roman Abramovič.

Transfer Teveza i Mascherana na Upton Park iz Corinthiansa posljednjeg dana prijelaznog roka, 31. kolovoza prošle godine, odjeknuo je kao ogromno iznenađenje, jer se za igrače njihovog kalibra očekivalo da ih dovedu mnogo jači klubovi. Engleski mediji su pisali da su veliki klubovi Premiershipa odbili dovesti Argentince, upravo zbog nejasne situacije oko "vlasništva" nad njima.

Mascherano je prije dva mjeseca doslovce pobjegao u Liverpool, dok je Tevez, nakon katastrofalnog početka, u drugom dijelu sezone postao jedan od najboljih igrača West Hama.

Kazna od 5.5 milijuna funti je daleko najveća u povijesti engleskog nogometa i višestruko nadmašuje dosadašnji rekord od 1.5 milijun funti, koliko je 1994. kažnjen Tottenham zbog nepravilnosti u financijskom poslovanju.

U West Hamu su izjavili da će još razmisliti hoće li se žaliti na kaznu, ali su izrazili zadovoljstvo što nisu kažnjeni oduzimanjem bodova, što bi im u situaciji kada se tri kola prije kraja prvenstva nalaze među posljednjom trojkom, značilo sigurno ispadanje.

Zanimljivo je kako je West Ham prijavio Wigan, također davljenik, kome u goste Hammersi dolaze baš u subotu, u ključnoj utakmici za opstanak. Takav postupak je u duhu (ne)fair playa prokomentirao Alan Curbishley, trener West Hama: "Wigan je izrazio zabrinutost i da je situacija bila obrnuta, uvjeren sam da bismo mi uradili isto"

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara