Zahvaljujući poništenju darovnice Starog placa Hajduku, Split se može uknjižiti kao vlasnik

Zahvaljujući poništenju darovnice Starog placa Hajduku, Split se može uknjižiti kao vlasnik

Tekst: D.M/Z.A.
Foto: Jakov Prkić (Cropix)

ZAVRZLAMA oko Starog placa dosegla je vrhunac. Prije godinu dana donesena je pravomoćna presuda splitskog Županijskog suda, kojom je Bejzbol klub Nada poništio odluku Grada Splita iz 1997. godine o darovanju Starog placa Hajduku.

Pravni paradoks: Izgubili spor, a sačuvali imovinu

Bili su uložili izvanredni pravni lijek, no Željko Kerum i prije odluke Vrhovnog suda o Hajdukovoj žalbi želi uknjižiti Grad kao vlasnika Starog placa. Za to ima sve pravne pretpostavke, budući da je pravomoćna presuda poništila darovnicu. Ironijom sudbine, Grad će ostvariti pravo na svoje vlasništvo upravo zato što su izgubili spor s bejzbolašima. Procedura je pokrenuta, o tome je javnost danas izvijestio i Kerumov zamjenik Jure Šundov.

Mnogi su se na Poljudu ovih dana prerano razveselili čuvši da je sud nedavno odbio tužbu Ragbi kluba Nada. Bez razloga. Tužba je odbijena jer nije bila valjano pravno sročena. Suci nisu niti ulazili u meritum stvari, ali i da jesu vjerojatno bi odluka bila identična, jer već postoji pravomoćna sudska odluka o tom pravnom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sada stoje stvari, nema nikakvih prepreka da se temeljem tužbe bejzbolaša Grad uknjiži kao vlasnik Starog placa, pa sve Hajdukove nade leže u izvanrednom pravnom lijeku i reviziji Vrhovnog suda. Nema nikakvih razloga za žurbu, pojašnjeno nam je u Kerumovom taboru, jer sve i ukoliko revizija donese vodu na Hajdukov mlin, postupit će se po sudskoj odluci. Ide se redom, a Stari Plac je očito gradonačelniku Kerumu visoko na listi prioriteta.  

Kerumu nije svejedno kome će pripasti Stari plac

Grad svakako ima interes da Plac bude njegov, a ne Hajdukov, premda je većinski vlasnik kluba, jer radi se o ogromnom prostoru na super-atraktivnoj lokaciji u centru grada, vrijednoj oko 200 milijuna eura.

Iz istih razloga Hajduk želi da Stari plac prijeđe u njegovo vlasništvo, jer bi poslije ulaska tako vrijedne nekretnine u klupsku imovinu, vrijednost dionica kluba značajno porasla.

Kerumu dakako nije svejedno gdje će završiti vrijedni predmet spora. U Gradu je apsolutni gospodar, tamo će s Placom moći napraviti što hoće. Ukoliko Hajduk dobije, stvari neće biti baš tako jednostavne. Premda je Grad većinski vlasnik, postoje i drugi dioničari. A izgledno je i da će se gradske dionice morati pustiti u prodaju, jer klubu nedostaje novac. Tako će i udio pod Kerumovom kontrolom opasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara