Zašto Svagi plače?

Zašto Svagi plače?

Tekst: D.R.
Foto: Cropix

PO EDOARDA REJU najjače Hajdukove snage otišle su privatnim zrakoplovom i dovele ga u Split, kako to već generacije predsjednika običavaju dovoditi svoja pojačanja. Najčešće se radi o predstavi za splitski puk, osjetljiv na Hajduk do posljednje pore. No, rijetko su Rozići, Grgići, i Peroši u luksuznom mlažnjaku narodu dovodili luksuzni teret.

Edoardo Reja možda je imao najviše potencijala od svih, a bio je i kapitalac Joška Svaguše, predsjednika kojemu je Željko Kerum brzopotezno gurnuo Hajduk u ruke. Kao što bi rado nekome gurnuo većinski paket gradskih dionica. Moglo bi se reći da je talijanski stručnjak u Hajduku mogao napraviti više, no Svaguša se zadovoljio već i samim dolaskom svog kapitalca. U Hajduku je privatizacija iznjedrila specifičan trend u kojem su se svi iole involvirani u raslojene vladajuće strukture natjecali u dovođenju vlastitih pojačanja.

Kapitalci Joška Svaguše bili su braća Sharbini i Reja, Andabak je doveo Ljubičića, Peroš torcidaša Cernata. Danas Svaguša priča da novca nema jer ga Peroš nije ni ostavio, a problem s prekrcanom svlačionicom također je pripisan bivšima koji su potpisivali štetne ugovore. Od početka sezone Hajduk će zaposliti petog trenera, i ta činjenica govori dovoljno u strategiji za koju u Hajduku ne znaju već godinama. U šest godina Hajduk je promijenio 15 trenera. Svaguša nije ništa gori izvršitelj od svojih prethodnika, ali je aktualni sljedbenik "politike" (doduše, vrlo "osebujan.").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak Reje, koji je s Hajdukom odradio "nikad jače pripreme, besprijekorno spremivši momčad", u jeku sezone, veliki je poraz svih koji bi se trebali smatrati odgovornima za to. Reja je došao i otišao, vrlo elegantno.

"Između mene i Hajduka planula je ljubav na prvi pogled. Hajdukov projekt je vrlo ambiciozan, ali prva godina bit će tranzicijska. Cilj je godine je osvojiti prvenstvo iduće" , glasila je strategija koja se vrlo brzo transformirala u iskreno priznanje Ivice Šurjaka: "Ode li Reja, veliki je to udarac. Onako, iskreno, mi nemamo drugo rješenje."

Joško Svaguša, kao i njegovi prethodnici u splitskim bazenu, traži instant rješenje (Poklepović, Vulić, Bonačić) kao da se apsolutno ništa nije dogodilo. A i nije, barem ne ništa novo za Hajduk.

Hajduk i dalje ostaje pri svojoj "strategiji", iako je pitanje dokle će Svaguša izdržati. Već je izrazio želju da ga gradonačelnik oslobodi Hajduka, jer mu vandali razbijaju pekare i vjerojatno u Rejinom zagrljaju nije plakao samo zbog njegova odlaska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara