Zbog nasilja i rasizma Talijani ostaju bez domaćinstva EP 2012?

NAJVEĆI rivali hrvatsko-mađarske kandidature za Euro 2012. upozoreni su od strane Michela Platinija, legende svjetskog nogometa i jednog od 14 članova Izvršnog odbora UEFA-e da bi, zbog navijačkog nasilja i rasizma koji su prisutni u njihovom nogometu, Talijani mogli ostati bez domaćinstva EP-a.

"Ukoliko Talijanski savez ne zaustavi izgrede, posebno one rasističke prirode, koji se sve češće događaju na utakmicama Serie A, Italija se nema razloga nadati domaćinstvu." - izjavio je Platini za La Republicu, a prenosi ClubCall.

"Ugled talijanskog nogometa u ovom trenutku vrlo je narušen. Inter igra bez navijača, ljudi bacaju mopede s gornje na donju tribinu, tu su i rasistička skandiranja. To je jako čudno, kada sam ja igrao u Italiji, takve stvari se nisu događale. Bili smo sretni i puni entuzijazma. Dijelom se osjećam kao Talijan, stoga mi sve skupa jako teško pada." - kaže Platini.

Iako je nekadašnji Juventusov as dosad maksimalno podržavao Talijane, što je njihovoj kandidaturi davalo golem vjetar u leđa, naglo je okrenuo ploču, jer kako tvrdi, narušen je ugled zemlje do koje mu je jako stalo.

"Morate se riješiti huligana i rasista, morate ih maknuti sa stadiona, inče u Italiji neće biti EP-a. Glasovanje o domaćinstvu je za godinu dana i UEFA-u više od riječi zanimaju djela. Čini se da tu više može učiniti policija nego Talijanski savez." - poručio je Platini.

Legendarni nogometaš nije mogao zaobići ni fašistiški pozdrav Paola Di Cania navijačima Lazija, koji se, kao tvrdi, nikada ne bi tolerirao na francuskim ili njemačkim travnjacima, ili bi podigao puno više prašine.

Di Canio kažnjen

Napadač talijanskog nogometnog prvoligaša Lazia, Paolo Di Canio (37) kažnjen je zabranom nastupa na jednoj utakmici, te sa 10.000 eura jer je nakon utakmice s Livornom salutirao rimskim navijačima s visoko uzdignutom desnicom.

Zbog istog postupka, i to nakon utakmice s Romom, Di Canio je već jednom kažnjen i to sa 10.000 eura. Zbog nove kazne, jedan od najkontroverznijih nogometaša na Apeninskom poluotoku, propustit će gostovanje protiv Leccea.

Njegov fašistički pozdrav izazvao je osudu javnosti i brojne židovske zajednice u Italiji. Međutim, Di Canio se nije previše uznemirio.

"Pozdravio sam svoje ljude na način koji je za mene simbol pripadnosti grupi, koja cijeni prave vrijednosti. Ponosan sam na takve ljude i nastavit ću ih pozdravljati na taj način," poručio je napadač "Nebesko - plavih".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara