Zbog političkih pritisaka na savez, FIFA Makedoniji prijeti suspenzijom!

Zbog političkih pritisaka na savez, FIFA Makedoniji prijeti suspenzijom!

DOK IZABRANICi Srečka Kataneca u Ohridu odrađuju posljednji trening uoči polijetanja za Zagreb, i samo odmahuju glavom na upite o rušilačko inicijativi Darka Pančeva i njegovih pobočnika usmjerenoj prema tamošnjoj nogometnoj vladi, alarmantne vijesti što pristižu iz FIFA- ipak bi mogle unijeti nemir u njihove redove.

Haralampije Hadžiristevski, kontroverzni predsjednik makedonskog nogometnog saveza, nakon izborne pobjede u Strugi, kao što smo već pisali, poslao je dopis na ruke FIFA-i, kako bi javio da aktualna vlast zahvaljujući dostatnom broju glasova, i dalje ostaje aktualnom. 

Iz krovne svjetske nogometne organizacije stigao je žestoki odgovor, ali na ruke - makedonskoj vladi. FIFA po novome burno reagira na uplitanje politike u nogometna zbivanja, pa je Makedoncima još u utorak pismeno poručeno da učine sve što je u njihovoj moći da  zaustave dotične "poremećaje",  javljaju svjetske agencije.

U dopisu se vlada optužuje za "ponovno uplitanje u rad nogometnog saveza, s jasnim ciljem njegovog, kao i razdiranja legitimnog vodstva."  FIFA je, zajedno s svojim europskim ogrankom (UEFA) u oštrom priopćenju upozorila vladu na moguće sankcije, ukoliko se ne prestane s pritiscima na djelatnike saveza, kao i cjelokupni postupak uplitanja u probleme s kojima se savez trenutno susreće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako u FIFA-inom dopisu nije jasno istaknuto tko će biti podvrgnut eventualnim sankcijama, nema dvojbi da se radi o makedonskog savezu, kojem prijeti čak i eliminacija iz međunarodnih natjecanja.

Upozorenje je makedonskoj vladi poslano neposredno nakon sastanka čelnika najmoćnijih nogometnih organizacija; Michela Platinija te Seppa Blattera.
FIFA i UEFA prvotno su izrazile zabrinutost zbog vladine akcije u siječnju ove godine, kada je njezino ministarstvo za unutarnju kontrolu zatvorilo urede makedonskog nogometnog saveza. FIFA tvrdi kako su mnogi djelatnici saveza zadržani na ispitivanju, što je vodstvo nogometne vlade nazvalo nasilnim činom protiv autonomije u sportu.

Iako drugi detalji iz dopisa predsjednika makedonskog savez FIFA-i nisu poznati, sudeći po reakciji, jasno je da Hadžiristevski nije birao riječi ni sredstva da se i s te strane zaštiti od invazije oporbe, sastavljene od bivših igrača i ostalih nogometnih funkcionera, ali i stalnog političkog pritiska. FIFA "pada" na takve stvari, a ne bi bio prvi takav slučaj da se Makedoniji, ne popravi li se situacija, zabrani participacija na velikim natjecanjima pod ingerencijom FIFA-e i UEFA-e.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara