Zbog rukometa atmosfera pred usijanjem

Zbog rukometa atmosfera pred usijanjem

KOLIKO su visoke tenzije pred sutrašnji polufinalni rukomenti susret između Hrvatske i Slovenije, najbolje pokazuje podatak da se hrvatski rukometaši boje za sigurnost svojih obitelji na utakmici, te im savjetuju da ne dolaze u Ljubljanu.

Podsjetimo, nakon utakmice Hrvatska - Danska u Ljubljani pretučeno je devetero hrvatskih navijača u četiri odvojena incidenta, a među ozlijeđenima našla se i 13-godišnja djevojčica.

Hrvatska je polufinale izborila remijem s Rusima, ali i taj je događaj imao svoju tamnu stranu, budući da su na oko 20 automobila s hrvatskim registarskim tablicama u Celju probušene gume.

Slovenci su granični policajci tokom cijelog prvenstva držali strog kriterij što se tiče ulaska hrvatskih državljana u Sloveniju, pa tako nisu puštali nikoga za koga su pretpostavili da idu na utakmicu, a nisu pokazali kupljenu kartu.

Dan prije utakmice vodi se žestoka polemika na relaciji Hrvatski rukometni savez - Rukometni savez Slovenije i to oko karata namijenjenih hrvatskim navijačima.

Naime, predsjednik HRS-a Željko Kavran poslao je danas protestno pismo čelnicima Europske rukometne federacije zbog odluke Organizacijskog odbora da se smanji broj karata za polufinalnu utakmicu EP-a između Slovenije i Hrvatske te zbog odnosa prema hrvatskim navijačima u Sloveniji.

Kavran tvrdi kako kako je RZS obećao 650 karata za hrvatske navijače, a dan prije susreta samoinicijativno i bez objašnjenja odlučio smanjiti tu brojku na 450.

U pismu se navodi da su od početka Europskog prvenstva 2004. za muškarce u Sloveniji, navijači Hrvatske rukometne reprezentacije izloženi specijalnom tretmanu Slovenske policije.

"Posebno nas smeta režim prelaska državne granice sa Republikom Slovenijom, gdje su navijači, ali i ostali državljani Republike Hrvatske bili sprečavani u ulasku u Sloveniju ukoliko nisu posjedovali ulaznice za rukometne utakmice." - navodi se u priopćenju HRS-a.

Dogovoreno je i da u polufinalu i finalu, bez obzira na eventualni međusobni susret između Hrvatske i Slovenije, Hrvatskom rukometnom savezu pripadne 650 ulaznica, odnosno, oko 10 posto kapaciteta dvorane, a što je u suglasnosti sa propisima Europske rukometne federacije.

Odgovor sa slovenske strane stigao je brzo, pa je tako čelnik RZS-a Zoran Janković hrvatsku protestno pismo nazvao "zaoštravanjem atmosfere prije susreta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što se Kavran odlučio na takav način komunikacije jer se time atmosfera uoči utakmice dodatno zaoštrila," kazao je Janković.

Predsjednik RZS-a ponašanje policije opravdao je događajima s Europskog prvenstva u vaterpolu, što se održalo u Kranju. "Navijački neredi iz Kranja još uvijek su nam svima u sjećanju," dodao je Janković.

Janković, Čelnik Organizacijskog odbora Europskog prvenstva tvrdi kako je hrvatskim navijačima više od 800, a ne 450 ulaznica. "HRS ima na raspolaganju 450 ulaznica, 100 je dobio Mercator Hrvatska, u prodaji su hrvatski navijači kupili još 350 ulaznica, podijelili smo i 50 VIP akreditacija," izjavio je Janković.

Zbog straha za sigurnost svojih obitelji, koje su planirale doći na utakmicu, ni hrvatski se rukometaši ne mogu u miru pripremati za polufinalni susret, prenosi Jutarnji list.

Tako je naš vratar Mario Kelentrić zamolio svoju trudnu suprugu da ne dođe u Ljubljanu, a istu je molbu uputio i Mirza Džomba svojem ocu.

"Što ako mu se nešto dogodi? To me strašno muči, kako ću igrati ako on bude na tribinama" - zapitao se Mirza.

Pero Metličić i Renato Sulić također su nazvali svoje supruge i zamolili ih da ne dolaze na utakmicu, a Sulić je poslije telefonskom poziva novinaru Jutarnjeg lista rekao: "Objasnio sam ženi kako je bolje da utakmicu pogleda na utakmicu, ovdje je preopasno."

Predsjednik HRS-a Kavran ovako je opisao porast tenzija pred polufinalnu utakmicu: "Prvo je moralo reagirati veleposlanstvo. Ali nije, jer se veleposlanik mijenja. Sve je počelo s problemima na granici, maltretiranjem naših ljudi, potom su krenuli fizički obračuni, a sada ovo bušenje guma.

"Kad je igrano prvenstvo u Hrvatskoj, nikome nije ništa nedostajalo. Štoviše, na posljednjem ženskom EP-u došlo je 8000 mađarskih navijača i sve je bilo odlično organizirano." - zaključio je Kavran.

Nadajmo se da će unatoč povišenim tenzijama sve proći u najboljem redu i bez ikakvih incidenata, te da ćemo sutra pisati samo o velikom sportskom događaju, a ne navijačkim izgredima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara