Životna pobjeda: Filip Ude uzeo srebrnu medalju!

FILIP UDE uzeo je drugu hrvatsku medalju u Pekingu! Mladi Čakovčanin je osvojio srebro na konju s havatljkama, ukupno 14. hrvatsko odličje na ljetnim Igrama.

Jedini hrvatski gimnastičar na Olimpijskim Igrama učinio nas je ponosnima; nakon brončane medalje Snježane Pejčić, dobili smo drugo priznanje za koje je malo tko mogao staviti ruku u vatru. U zastrašujućoj konkurenciji, Ude je dobio ocjenu 15.725 za vježbu u jednoj od najtežih gimnastičkih disciplina i došao do najvećeg uspjeha svoje karijere.

Zajedno s Filipom, veliku pobjedu slavi Mario Vukoja, jedan od njegovih trenera s kojim je od početka dijelio dobro i zlo. Upravo je Vukoja u Hrvatsku doveo Igora Kriajimskiog, trenera koji će Filipu pomoći da dođe do svjetskog vrha.

Naš 22-godišnji junak na spravu izašao posljednji od osam natjecatelja i bez pogreške odradio svoju vježbu. Nije izgubio koncentraciju niti pred prepunim gledalištem s 18 tisuća ljudi. Odlična i hrabra predstava popularnom Fići bila je dovoljna za drugo mjesto i srebrnu medalju s ocjenom 15.725, tik do nedodirljivog, favoriziranog Kineza Qina Xiaoa, koji je svojoj državi donio i četvrto muško gimnastičko zlato u četiri dosad završena natjecanja.

Ude je u svojoj vježbi odradio elemente koje radi samo par gimnastičara na svijetu. Bez greške je odradio i čuvena "ruska kola", nije zapeo ni u najtežim naporima.

"Moram biti vrhunski koncentriran jer na konju s hvataljkama ne smijem promašiti ni pedlja. Ako ruku postavim samo centimetar dalje od predviđenog mjesta, element polazi u krivom smjeru", govorio je Ude uoči odlaska u Peking.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu je ocjenu kao i Ude zaradio Britanac Louis Smith, ali ga je na treću poziciju gurnuo rezultat iz kvalifikacija, koje je završio s petom ocjenom (15.325). Ude je imao treću (15.475).

Kruna je to jedne dirljive, prave sportske priče. Filip Ude koji se gimnastikom bavi od šeste godine svog života prošao je težak, trnovit put. Bez novca, sponzora, potrebnih sprava i uvjeta za trening bio je prisiljen dio karijere provesti u egzilu Bratislavi. Tek nedavno vratio se u Hrvatsku, kadaje u Nedelišću izgrađena prva pravu gimnastička dvoranu. Zajedno sa svojim trenerima s interneta je skdao materijale, učio figure koje su izvodili vrhunski gimnastičari. Zbog posebnog režima u kojem je sve bilo podređeno uspjehu na Olimpijskim Igrama, Filip godinu dana nije vidio vlastitu majku! Prvi puta ona ga je vidjela na televijziji, tijekom prijenosa kvalifikacija za finale.

Prije sedam dana, Ude je najavio dobar rezultat. Kvalifikacije je odradio spektakularno; završio je na trećem mjestu, iza briljantnog Kineza Qina Xiaoa i Jose Luisa Fuentesa iz Venezuele.

"Nikada prije nisam osjetio ovako nešto! Ne mogu puno toga izgubiti u finalu, mogu samo dobiti. Kad sam već došao u ovu situaciju, idem na sve ili ništa", rekao je Ude prije finala.

Tako je i bilo; beskompromisno, hrabro i koncentrirano, uz puno vjere u vlastite mogućnosti Ude je odradio vježbu koja mu je donijela posebno mjesto u povijesti hrvatskog sporta.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara