Zlatnim bodom do bronce: Martina Zubčić uzela treću hrvatsku medalju!

Zlatnim bodom do bronce: Martina Zubčić uzela treću hrvatsku medalju!

MARTINA ZUBČIĆ, 19-godišnja hrvatska taekwondo reprezentativka, uzela je brončanu medalju u natjecanju do 57 kilograma! U borbi za treće mjesto Martina je svladala svladavši Sung Yu-Chi s Tajvana, "zlatnim bodom" u dodatnoj četvrtoj rundi. Nakon tri runde od po dvije minute rezultat je bio 4:4.

Sung Yu-Chi cijelu se borbu mučila s ozljedom koljena desne noge, a suci su previše puta dopuštali prekid meča, iako je bilo posve jasno da protivnica naše olimpijke uopće ne može koristiti ozlijeđenu nogu.

U sjajnom dvoboju Zubčić je ipak odniječla pobjedu nad nevjerojatno požrtvovnom Tajvanćankom, koja je cijeli meč izdržala na jednoj nozi, u više navrata padajući na tatami s bolnim grčem i rukama na sasvim onesposobljenom koljenu.

Su je povela neočekivanim udarcem u glavu u prvoj rundi, a Martina je ubrzo uzvratila na isti način, te identičnim potezom u drugoj rundi preuzela vodstvo. Ispaćena Tajvanćanka uspjela je prije isteka četvrte minute dvoboja izjednačiti, opet udarcem u glavu.

Zubčić je zbog učestalog padanja suparnice tražila prekid, no suci nisu imali srca uzeti priliku sportašici herojska srca. Nakon što je borba u četvrtoj dionici prošla bez bodova, Zubčić je konačno došla do petoga, zlatnog boda preciznim udarcem u tijelo u četvrtoj rundi.

Donijela je time treću medalju Hrvatskoj u Pekingu. I to treću neočekivanu. Nikad prije hrvatski taekwondo na Olimpijskim igrama nije bio na postolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mislila je da su kvalifikacije za Igre vrh karijere...

Martina Zubčić rođena je 3. lipnja 1989. godine u Zagrebu. Iz svestrane je sportske obitelji. Otac Luka je nogometaš, majka Jadranka rukometašica, brat Tomislav stolnotenisač, a ona se odlučila za teakwondo. U svijet te istočnjačke borilačke vještine Martina je ušla kao sedmogodišnja djevojčica, kaže d vježba tri sata na dan, što joj je, kako se čini, sasvim dovoljno da postiže vrhunske rezultate.

Tako u juniorskom uzrastu osvaja zlato u seniorskoj konkurenciji na Europskome seniorskom prvenstvu u Rigi godine 2005. Pobjede na međunarodnim i domaćim natjecanjima osigurale su joj mjesto najbolje natjecateljice u Europi po rang-listi Europske teakwondo unije u kategoriji do 55 kilograma. Kvalifikacije za ovogodišnje Olimpijske igre u Pekingu, izjavila je prije turnira, vrhunac su njezinih odličnih rezultata.

Najveći sportski uspjesi Martine Zubčić:

- srebrno odličje na Europskome prvenstvu u Rimu (Italija) 2008.
- brončano odličje na Svjetskome kupu u Bangkoku (Tajland) 2006.
- brončano odličje na Europskome prvenstvu u Bonnu (Njemačka) 2006.
- zlatno odličje na Europskome prvenstvu u Rigi (Letonija) 2005
- brončano odličje na Svjetskome juniorskom prvenstvu u Suncheonu (Koreja) 2004.

D.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara