Znanstvenici tvrde da bi Bolt mogao skočiti i do deset i pol metara!?

Znanstvenici tvrde da bi Bolt mogao skočiti i do deset i pol metara!?

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

KOLIKO su rezultati Usaina Bolta u posljednje dvije godine fascinirali ne samo sportski svijet, svjedoči i istraživanje provedeno na sveučilištu Sheffield Hallam.

Tamošnji su znanstvenici, naime, došli do nevjerojatnog podatka da bi jamajčanski atletičar, svjetski rekorder na 100 i 200 metara, mogao u dalj u idealnim uvjetima skočiti 10.50 metara. Podsjetimo, aktualni svjetski rekord u ovoj disciplini iznosi 8.95 m i drži ga Amerikanac Mike Powell još od Svjetskog prvenstva u Tokiju 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objašnjenju istraživanje koje je napisao Leon Foster stoji kako je kao temelj uzeta Boltova utrka iz finala lanjskog SP-a u Berlinu, kada je Jamajčanin postavio svjetski rekord - 9.58 sekundi. Ustanovljeno je da je do 40. metra utrke postigao brzinu od 12 m/s. Jednostavnom formulom, koja je u obzir uzela samo brzinu i akceleraciju, te optimalni odraz od 45 stupnjeva, znanstvenici su došli do podatka da bi Bolt mogao skočiti 14.68 m.

Dakako, takvo je što nemoguće, pa su u novu formulu uvedene mnoge druge odrednice, kojima su znanstvenici došli do spomenutih deset i pol metara. I to, naravno, djeluje prilično nevjerojatno, ali i kad su u obzir uzeli i mogućnost da Bolt neće imati savršenu tehniku, britanski su znanstvenici utvrdili da Jamajčanin sigurno može odletjeti do 9.46 metara, dakle više od pola metra dalje od svjetskog rekorda.

No, da bi se Bolt uopće mogao približiti takvom rezultatu, za početak je potrebna tek jedna "sitnica" - morao bi se početi baviti skokom u dalj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara