1. srpnja HEP gubi monopol

1. srpnja HEP gubi monopol

OD 1. SRPNJA oko 165.000 potrošača koje sada opskrbljuje Hrvatska elektroprivreda, a koji prema Zakonu o tržištu električne energije imaju status povlaštenog kupca, moći će struju kupovati od britansko-švicarske tvrtke Energy Financing Team (EFT) ili slovačke Korlea koje su se već registrirale u Hrvatskoj.

Od tog datuma svog dobavljača moći će birati svi industrijski potrošači čija godišnja potrošnja iznosi ili premašuje devet gigavatsati, piše Poslovni dnevnik. Elektroenergetska bilanca za 2007. procjenjuje da će ti kupci potrošiti 8,6 milijardi kilovatsati ili 56 posto ukupne godišnje potrošnje struje u Hrvatskoj.

Gotovo dva milijuna kućanstva povlašteni status će steći 1. srpnja 2008. pa se u idućih godinu i pol dana očekuje velika utrka za svakog potrošača u Hrvatskoj.

Nakon što postane povlašten, svaki kupac u roku od šest mjeseci morat će izabrati svoga opskrbljivača i s njime zaključiti ugovor o opskrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka EFT je vodeći trgovac električne energije u jugoistočnoj i srednjoj Europi. Osnovana je 2000. i u privatnim je vlasništvu Vuka Hamovića, srpskog bankara koji je 90-ih u Londonu započeo karijeru kao trgovac dugovima da bi kasnije postao savjetnik vlada zemalja jugoistočne i središnje Europe. Ostali suvlasnici su James Nye, bivši bankar Wall Streeta, te Svetislav Bulatović, dugogodišnji prvi čovjek Elektrokoordinacijskog centra jugoistočne Europe (EKC). 

EFT trguje u 17 zemalja, a više od 60 posto prometa ostvaruje na europskim tržištima.

R.i.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara