1. travnja HEP preuzima polovicu NE Krško

OD PRVOG travnja HEP će preuzeti polovicu NE Krško. Petog travnja održat će se prva Skupština elektrane na kojoj će biti izabrana nova uprava i nadzorni odbor poduzeća, najvio je hrvatski ministar gospodarstva Ljubo Jurčić nakon jučerašnjeg sastanka sa slovenskim izaslanstvom predvođenim Janezom Kopačom, ministrom zaštite okoliša.

Kad će točno Hrvatska elektroprivreda početi preuzimati električnu energiju iz nuklearke, ministri Jurčić i Kopač nisu mogli točno reći.

Kopač je izrazio uvjerenje da će to biti u najskorije vrijeme, te dodao kako je, naime, problem što je električna energija iz NE Krško već prodana, pa se treba dogovoriti kako će se ta struja nadomjestiti onima koji je sada koriste.

Dugovaranja Slovenije prema Hrvatskoj od 1. srpnja prošle godine do početka isporuke električne energije HEP-u bit će riješeno posebnim sporazumom, izjavio je Jurčić.

Izrazio je i uvjerenje da će se taj sporazum sklopiti u roku 60 dana, koliko je Hrvatski sabor dao Vladi za rješavanje pitanja vezanih uz provedbu Ugovora o Nuklearki.

Jurčić je rekao da će se o dijelu Sporazuma vezanom za dugovanja tek razgovarati, a predmet razgovora bit će i sam iznos dugovanja.

HEP naime, od Slovenije potražuje 56 milijuna dolara za struju koja nije isporučena od 1. srpnja prošle godine do danas, a mjesečni iznosi su za neisporučenu struju pet do šest milijuna dolara.

Jurčić je istaknuo i da do 31. ožujka treba napraviti bilancu poslovanja te račun dobiti i gubitaka NEK-a.

Prema riječima dvojice ministara, pitanje dekomisije NE Krško i odlaganja radioaktivnoga otpada na današnjem sastanku je tek naznačeno.

Međudržavni ugovor o Nuklearki Krško potpisan je 19. prosinca 2001. Hrvatski sabor ugovor je ratificirao 3. srpnja 2002., a slovenski Parlament 25. veljače ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara