10 mrtvih u napadu na talijanski konzulat u Bengaziju

Najmanje je deset prosvjednika poginulo u sukobu policije i prosvjednika koji su u petak navečer napali talijanski konzulat u Bengaziju, na istoku Libije, u znak prosvjeda protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

Kako tvrde svjedoci, policija je prosvjednike pokušala rastjerati suzavcem i pravim mecima. Prethodno su prosvjednici zapalili dio zgrade u kojoj se nalazi talijanski konzulat, jedino diplomatsko predstavništvo neke zapadne zemlje u Bengaziju.

"Najmanje je deset osoba smrtno stradalo prema tvrdnjama policije koja nas je o tomu izvijestila", kazao je u subotu za AFP Dominico Bellatoni, prvi tajnik talijanskog veleposlanstva u Tripoliju.

Privatni libijski izvori s kojima je AFP stupio u vezu iz Tripolija izvijestili su o puno većem broju mrtvih, "između 15 i 25", kao i o "velikom broju ranjenih".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policijskih se izvora doznaje da se jedna skupina prosvjednika odvojila iz mnoštva u središtu grada gdje su se održavali prosvjedi i uputila se pred talijanski konzulat noseći transparente s natpisima "Allah je jedini Bog, a Muhamed njegov poslanik" i "Dušu i krv ćemo dati za tebe, Muhamede".

Prema talijanskoj agenciji ANSA prosvjed je organiziran protiv talijanskog ministra ustavnih reformi, Roberta Calderolija, člana Sjeverne lige koji je posljednjih tjedana sve češće napadao islam i nosio majicu sa karikaturom Muhameda.

Talijanski premijer vlade Silvio Berlusconi je u petak navečer tražio od ministra Calderolija da preda ostavku. On je u svojoj prvoj reakcije to odbio učiniti.

Talijanski veleposlanik u Libiji Francesco Trupiano rekao je da su Calderolijeve majice sigurno imale ulogu u izazivanju prosvjeda, ali ga je odbio izravno okriviti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara