119 poginulih u stravičnoj nesreći iranskog zrakoplova

119 OSOBA poginulo je u rušenju iranskog vojnog zrakoplova Hercules koji se prilikom pokušaja prisilnog slijetanja zabio u deseterokatnicu.

25 ljudi stradalo je na zemlji, a poginulo je i svih 94 putnika koji su se nalazili u letjelici. Zrakoplov se srušio prilikom neuspjelog slijetanja na teheranski aerodrom Mehrabad.

Novinar Širzad Bozorgmer rekao je CNN-u kako je avion prevozio novinare i vojne službenike. Teheranski radio objavio je informaciju o 25 poginulih na zemlji, dok je iranski vojni časnik potvrdio pogibiju 94 putnika iz zrakoplova.

Predstavnik iranskog Crvenog polumjeseca, Shahram Alamdari, u telefonskom javljanju Reutersu je rekao kako mjesto nesreće izgleda zastrašujuće.

Zgrada u koju se Hercules zabio bila je nakon udarca u velikom plamenu, a nad tim dijelom Teherana digao se gusti oblak crnog dima. Avion je pritom potpuno uništen, a vatrogascima je pristup mjestu nesreće zbog velikog požara bio onemogućen.

Spasilačke ekipe su nakon nekog vremena uspjele izvući nekolicinu stanovnika koji su ostali zaglavljeni u zgradi, a jedan je očevidac rekao kako je vidio desetak mrtvih tijela.

Oko 15 osoba ozljeđeno je u velikoj eksploziji  i požaru nastalima usljed udara zrakoplova u zgradu.

Associated Press izvješćuje o kaosu na mjestu gdje se zrakoplov srušio. Oko zgrade se okupila zabrinuta rodbina stanara, a nadlijetali su ju i vojni helikopteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranska televizija javila je da je zrakoplov poletio s aerodroma Mehrabad prema zračnoj bazi Bandar Abas na jugu Irana, no nekoliko minuta nakon polijetanja pilot je uočio kvar te je odlučio avion vratiti na polazni aerodrom, što mu nije uspjelo.

Iranska vojska, poznatija kao Revolucionarna garda, posljednju veliku zrakoplovnu nesreću doživjela je u veljači 2003. kada se na jugoistoku zemlje srušio transportni avion ruske proizvodnje Iljušin 76. U nesreći je poginulo svih 276 iranskih vojnika.

Zapadni vojni izvori navode kako je Iran prije 20-ak godina kupio od američkog proizvođača Lockheeda oko 15 aviona Hercules.

Vjeruje se da letjelice zbog američkih ekonomskih sankcija prema Iranu nisu propisno održavane, te da bi možda to mogao biti uzrok današnje tragedije.

Hercules je jedan od najraširenijih vojnih transportnih zrakoplova današnjice, a obzirom na enormnu količinu sati letenja koje ovaj zrakoplovni "radni konj" godišnje preleti, Hercules bilježi relativno nizak postotak fatalnih nesreća.

Na području bivše Jugoslavije postao je poznat tijekom rata kada je iz zrakoplovnih baza u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Italiji i Turskoj letio prema Zagrebu, Splitu i opkoljenom Sarajevu gdje je dostavljao humanitarnu pomoć, te opremu za međunarodne vojne snage koje su od 1996. godine bile stacionirane u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara