12. godišnjica stradanja škabrnjskih žrtava

Komemoracijskim skupom u dvorani škabrnjske osnovne škole, misom, procesijom prema spomen obilježju te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je u Škabrnji obilježena 12. godišnjica stradanja škabrnjskih civila i branitelja u Domovinskom ratu.

Na sam dan okupacije tog ravnokotarskog mjesta i tijekom četverogodišnje okupacije srpski okupatori ubili su 25 branitelja, 55 civila, šest mještana je stradalo u eksplozijama neuklonjenih mina koje su Srbi za sobom ostavili, deset branitelja je poginulo oslobađajući mjesto, a jedan pripadnik "Mungosa" poginuo je u eksploziji minsko-eksplozivne naprave.

Počast škabrnjskim žrtvama su, uz brojne mještane i goste, odali izaslanik hrvatskog Predsjednika brigadir Milan Perković, u ime Vlade ministrica Ingrid Antičević Marinović, u ime Hrvatskog sabora Ante Markov, u ime Ministarstva branitelja pomoćnica ministra Irena Erstić, izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Šimom Prtenjačom, izaslanstvo grada Zadra predvođeno dogradonačelnicom Anom Lovrin, pripadnici svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Samostalnog škabrnjskog bataljuna, političkih stranka i ostali.

Svi su oni položili vijence i upalili svijeće na spomen-obilježju pokraj masovne grobnice, u koju su Srbi za vrijeme okupacije pokopali 27 ubijenih škabrnjskih civila.

Uz spomen-obilježje upalila su svijeće i položila ruže djeca i supruge poginulih branitelja iz Škabrnje.

Na komemoracijskom skupu Ante Markov je istaknuo kako smrt škabrnjskih žrtava sve nas danas obvezuje da pamtimo kako smo sami izborili svoju slobodu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Mario Marof rekao je kako je tužno gledati škabrnjsku djecu koja ne mogu reći "tata". Istaknuo je da su svi njihovi mještani stradali jer su voljeli domovinu, te da zato nitko u ime branitelja ne može oprostiti, a da se njih ne pita može li se oprostiti. Marof je poručio političarima neka gledaju kako će postići bolji život, a o Domovinskom ratu mogu govoriti samo branitelji.

Nakon toga je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izrazila sućut mještanima Škabrnje kazavši da pravda u slučaju Škabrnje kad-tad mora biti zadovoljena, odnosno da počinitelji tog zločina moraju biti kažnjeni.

Na skupu su govorili i Irena Erstić iz Ministarstva branitelja, zapovjednik škabrnjskog samostalnog bataljuna Marko Miljanić, te načelnik općine Škabrnja Mladen Škara.

Skup je prošao u dostojanstvenom ozračju, a poneki su mještani nakon njega kazali da su ogorčeni što su se brojni političari tek sada, po prvi put, odazvali komemoracijskom skupu samo zbog, kako su rekli, predizbornih političkih poena.

(Hina) ima dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara