12 mladih znanstvenika i umjetnika dobilo godišnje nagrade

DVANAEST mladih znanstvenika i umjetnika danas je za znanstveni i umjetnički doprinos u 2003. dobilo godišnju nagradu, koju šesti put dodjeljuje Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu.

U nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića diplome i po 4000 kuna mladim znanstvenicima i umjetnicima uručili su predsjednik Društva Željko Horvatić i rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer.

Predsjednik Mesić rekao je da oni koji ne ulažu u znanost i obrazovanje nemaju izgleda za razvoj, "jer dok se ne postigne standard u obrazovanju i znanosti, ne možemo očekivati ni europski standard u društvu".

"Hrvatska je učinila početni korak u tom smjeru, što nam obećaje i daje sigurnost da će doći vrijeme kad ćemo se naći među zemljama koje izdvajaju maksimum za obrazovanje i znanost", rekao je predsjednik Mesić, čestitavši nagrađenima i svima koji su pridonijeli da hrvatska znanost uhvati korak s Europom i svijetom.

Rektorica Mencer zaželjela je da znanost i visoko školstvo ne budu samo deklarativni, već i stvarni prioriteti društva. Sveučilište si je postavilo visoke ciljeve, koje ne bi moglo ostvariti bez naprednih, mladih, često samozatajnih znanstvenika i umjetnika, rekla je.

U području prirodnih znanosti nagrađene su dr. Irena Zrinski s Instituta "Ruđera Boškovića" za znanstveni rad iz kemije, a dr. Zrinka Kovarik s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada za znanstveni rad iz biokemije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U području tehničkih znanosti nagradu su dobili dr. Roman Malarić i dr. Tomislav Suligoj s Fakulteta elektrotehnike i računarstva za znanstvene radove iz elektrotehnike.

Dr. Vanja Vučičević-Boras sa Stomatološkog fakulteta nagrađena je za znanstveni rad iz stomatologije u području biomedicine i zdravstva, a dr. Beata Halassy-Špoljar s Imunološkog zavoda za znanstveni rad iz imunokemije u području biomedicinskih znanosti.

Dr. Draženka Komes s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta dobila je nagradu za znanstveni rad iz prehrambene tehnologije u području biotehničkih znanosti.

Andrea Vranić s Filozofskog fakulteta dobila je nagradu za znanstveni rad iz psihologije u području društvenih znanosti.

U području humanističkih znanosti nagradu su dobili dr. Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta za znanstvenu knjigu iz povijesti i Tomislav Bogdan, također s Filozofskog fakulteta, za znanstveni rad iz kroatistike.

Ivan Batoš s Muzičke akademije dobio je nagradu za umjetničko dostignuće iz glazbe (glasovir), a Natalija Nikpalj-Polondak s Akademije likovnih umjetnosti za umjetničko dostignuće iz grafičkog dizajna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara