12 osoba optuženo za željezničku tragediju u Crnoj Gori

12 osoba optuženo za željezničku tragediju u Crnoj Gori

OSNOVNO tužiteljstvo u Podgorici podignulo je optužnice protiv 12 odgovornih osoba, rukovoditelja, službenika i djelatnika crnogorske "Željeznice" koje se tereti za propuste koji su doveli do teške željezničke nesreće od 23. siječnja ove godine kod Bioča, u kojoj je smrtno stradalo 47 osoba te ih je preko 200 ozlijeđeno.

Kako javljaju lokalni mediji, za kazneno djelo nesavjesnog vršenja nadzora nad javnim prometnom optuženi su bivši direktori Rešad Nuhodžić, Momčilo Rakočević i Voja Andrijašević.

Za isto djelo pred sudom će se pojaviti i šef depoa Velimir Vučković, otpravnik vlakova na stanici u Bijelom Polju Petko Rakonjac, službenik kontrolnog prijema iz Bara Danilo Darmanović, šef željezničke vučne službe Milisav Dragojević, te službenici odgovorni za ispravnost vlakova Jovan Vuković, Dragan Baćović i Veselin Todorović.

Strojovođa Slobodan Drobnjak, koji se već šest mjeseci nalazi u pritvoru, optužen je za teško kazneno djelo protiv sigurnosti prometa. Prema pravilima struke, on je trebao zaustaviti vlak istog trena kada je utvrdio da je pokvaren. Međutim, to nije učinio već je kvar pokušao popraviti te je nastavio vožnju prema Podgorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužni prijedlog podnesen je i protiv otpravnika vlakova u Bijelom Polju Miloice Drobnjaka. Njemu tužiteljstvo na teret stavlja da prije kretanja vlaka nije izvršio pravilnu kontrolu kočnih sistema kompozicije.

Tužiteljstvo nadalje tvrdi da su rukovoditelji "Željeznice" nesavjesno vršili nadzor nad prometom tvrtke, te da su se ti propusti događali još od 2004. godine pa sve do tragičnog siječanjskog dana.

Njih posebno tereti odluka kojom su preinačili uputstva o kočnim sustavima kojima je propisano da na vlakovima u prometu moraju biti ispravni svi kočni sistemi. Tereti ih se i zbog toga što su odobrili prometovanje vlakova s neispravnim kočnicama.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara