1455 branitelja podnijelo zahtjev za korištenje poticajnih mjera za zapošljavanje

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u protekla tri mjeseca zaprimilo je 1455 zahtjeva za korištenje poticajnih mjera iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja te djece poginulih, zatočenih, i nestalih branitelja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić.

Izvijestio je da je za taj program ove godine osigurano oko 40 milijuna kuna, od čega je pet milijuna potrošeno za prošlogodišnji program, a sveukupno do sada potrošeno samo oko 22,5 milijuna kuna. Ministar je najavio da će zbog nepotrošenih 12,5 milijuna kuna biti produženi rokovi za podnošenje zahtjeva.

Naveo je da se tim novcem može osigurati samozapošljavanje za oko 400 ljudi.

Rekao je da je do sada odobreno oko 350 zahtjeva, a ostali trebaju biti odobreni do kraja kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje da čitav program bude ostvaren do jeseni i da će njegova provedba biti na lanjskoj razini kada je zaposleno oko 1900 hrvatskih branitelja.

Od ukupnih 1455 zahtjeva osam branitelja podnijelo je zahtjev za stručno osposobljavanje za poznatog poslodavca, 365 zahtjev za mjeru osposobljavanja za nepoznatog poslodavca, 977 zahtjev za stručno osposobljavanje, a 105 zahtjeva je podneseno za kumulativno korištenje mjera, naveo je Pančić.

Od ukupnog broja zahtjeva najviše ih je iz Zagreba, a slijede ga Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija. Najmanji odaziv bio je u Istri, rekao je Pančić.

Iznio je i podatak da je prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanja, u lipnju prvi puta u zadnjih sedam godina zabilježen pad broja nezaposlenih branitelja ispod 30 tisuća. Tome su, tvrdi Pančić pridonijele i vladine mjere koje potiču poslodavce na zapošljavanje branitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara